ΦΡΑΝΚΛΙΝ ΣΤΑΛ

Franklin William Stahl
07-10-2021

Ο Φράνκλιν Σταλ (8 Οκτωβρίου 1929 – ) είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος και γενετιστής. Με τον Matthew Meselson, ο Σταλ διεξήγαγε το περίφημο πείραμα Meselson-Stahl δείχνοντας ότι το DNA αντιγράφεται με έναν ημισυντηρητικό μηχανισμό, που σημαίνει ότι κάθε κλώνος του DNA χρησιμεύει ως πρότυπο για την παραγωγή ενός νέου κλώνου.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Ο Σταλ όπως και οι δύο μεγαλύτερες αδερφές του, αποφοίτησε από τα δημόσια σχολεία του Needham, ένα προάστιο της Βοστώνης. Το 1951, του απονεμήθηκε πτυχίο Βιολογίας από το Κολλέγιο του Χάρβαρντ και εγγράφηκε στο τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Το ενδιαφέρον του για τη γενετική εδραιώθηκε το 1952 με την εισαγωγή του στους βακτηριακούς ιούς (φάγους) σε ένα μάθημα που δίδαξε ο A. H. (Gus) Doermann στο Βιολογικό Εργαστήριο Cold Spring Harbor. Το 1956 έλαβε διδακτορικό στη βιολογία για τη δουλειά του με τον Doermann στη γενετική του φάγου Τ4. Το 1955, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές με τον Giuseppe Bertani (στην ομάδα των Φάγων) στο Caltech (Pasadena) με στόχο να μάθει κάποια βακτηριακή γενετική. Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του σε συνεργασίες με τους Charley Steinberg και Matt Meselson. Με τον Steinberg, ανέλαβε μαθηματικές αναλύσεις της ανάπτυξης, της μετάλλαξης και του γενετικού ανασυνδυασμού της Τ4. Με τον Meselson, μελέτησε την αντιγραφή του DNA σε Escherichia coli. Αυτή η μελέτη παρήγαγε ισχυρή υποστήριξη για το ημισυντηρητικό μοντέλο που πρότειναν οι Jim Watson και Francis Crick.

Για ένα χρόνο, ο Σταλ υπηρέτησε στη σχολή ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στην Κολούμπια του Μιζούρι πριν αποδεχτεί, το 1959, μια θέση στο νέο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στο Γιουτζίν. Τα επόμενα χρόνια, η έρευνά του αφορούσε τους φάγους Τ4 και Λάμδα και την εκκολαπτόμενη ζύμη, Saccharomyces cerevisiae, με κύρια εστίαση στον γενετικό ανασυνδυασμό. Δίδαξε διάφορα μαθήματα γενετικής στο Όρεγκον και παρουσίασε μαθήματα φάγων στην Αμερική, την Ιταλία και την Ινδία. Ανέλαβε σαββατικές σπουδές στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Εδιμβούργο, στην Ιερουσαλήμ και στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Η έρευνα του Σταλ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με πολλούς συναδέλφους του, ιδιαίτερα τους μακροχρόνιους συνεργάτες του Jean M. Crasemann (1921–1992), Mary M. Stahl (1935–1996) και Henriette (Jette) M. Foss (1937–ημερομηνία). Από τη συνταξιοδότησή του το 2001, ζει με την Jette και τέσσερις λάμα στο Eugene, όπου συνεχίζει να υποβάλλει ερευνητικές εργασίες και συμμετέχει στη διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.