Σύμφωνα με την Britt Burton-Freeman, Ph.D., καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, «η μελέτη The Global Burden of Disease (GBD – Το παγκόσμιο βάρος των ασθενειών) έδειξε ότι μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Για να αντιμετωπιστεί το κενό στην κατανάλωση φρούτων, πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των φρούτων που καταναλώνονται καθώς και την ποικιλία των φρούτων στη διατροφή. Πλήθος επιστημονικών στοιχείων για την καρδιομεταβολική υγεία, δείχνουν ότι μόλις ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα».

Φράουλες και καρδιά

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα καρδιομεταβολικά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας είναι πολύπλευρα και περιλαμβάνουν τη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης, τη χαλάρωση των αγγείων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, τη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Κλινικές δοκιμές έχουν συνδέσει τις φράουλες με βελτίωση διάφορων δεικτών καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων λιπιδίων.

Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με 33 παχύσαρκους ενήλικες, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 2,5 φλιτζανιών φραουλών, βελτίωσε σημαντικά την αντίσταση στην ινσουλίνη και το μέγεθος των σωματιδίων λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

«Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο των φραουλών σε μια προσέγγιση «η τροφή ως φάρμακο» για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων στους ενήλικες» δήλωσε η Arpita Basu, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας.

Άλλη μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις με τη συμμετοχή 34 ενήλικων ανδρών και γυναικών με μέτρια υπερχοληστερολαιμία, διαπίστωσε ότι βελτιώθηκε η αγγειακή λειτουργία, μία ώρα μετά την κατανάλωση φραουλών.

Μια μερίδα φράουλες (περίπου 8 ή ένα φλιτζάνι) καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ παρέχει και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές βιοδραστικές ενώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φράουλες: Πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ