«Φρένο» σε νέα περιοριστικά μέτρα στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, βάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι επίστημονες της Επιτροπής κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους επεξεργάστηκαν το πλαίσιο των μέτρων και πως η σχετική ΚΥΑ θα απλοποιηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή σχεδιάζει την κωδικοποίηση των μέτρων μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης. Με στόχο οι πολίτες να εισπράξουν ξεκάθο μήνυμα αναφορικά με τα μέτρα και τους περιορισμούς. Έτσι, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν μέχρι τέλος της εβδομάδας σε απλοποίηση της ΚΥΑ. Ενδεικτικά θα ορίσουν με ακρίβεια ποιος είναι ανοιχτός και ποιος κλειστός χώρος, στα πρότυπα των κανόνων για τους καπνιστές.
Δεν αποκλείεται πάντως να προτείνουν την επέκταση των διαγνωστικών τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Η σχετική εισήγηση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως για παράδειγμά σε παιδικούς σταθμούς παιδότοπους κλπ. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται νέα μετρά που θα ενεργοποιούνται σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη και τη διαβάθμιση του επιπέδου συναγερμού.
Αλλαγές και στο ΕΣΥ
Σε ότι αφορά τη νοσηλεία των covid ασθενών, χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως το ΕΣΥ δεν θα περιορίσει τις δραστηριότητές του. «Θέλουμε την ίδια πρόσβαση που έχει ένας ασθενής με covid στο ΕΣΥ, να έχει κι ένας που πάσχει από καρδιά ή έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Διατηρούμε κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και 50% κλίνες για non covid περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ. Ανακοίνωσε μάλιστα πως εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τον ιδιωτικό τομέα και για περιστατικά covid. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει. «Οπότε να μην χρειαστεί το ΕΣΥ να γίνει μονοθεματικό», σημείωσε.
Στο μεταξύ, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, και ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση. Υπό το πρίσμα αυτό, τις επόμενες ημέρες θα βγει στον «αέρα» νέα καμπάνια για τον εμβολιασμό, η οποία θα προσπαθεί να πείσει. Θα δίνει έμφαση στα θετικά στοιχεία, πως θα ξανακερδίσουμε τη ζωή μας.