«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ίδρυση και λειτουργία επιστημονικών εταιρειών, σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Υγείας. Ήδη σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο νόμου που αφορά στη θεσμοθέτηση των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών με ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο συνεργασίας με την Πολιτεία και κοινές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται και αλλαγές σε ότι αφορά τα ιατρικά συνέδρια. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται «μεταφορά» της εγκριτικής διαδικασίας από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ. Στόχος είναι το ΚΕΣΥ με τις 45 επιστημονικές εταιρείες «κορμού» (όσες και οι αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες) να αξιολογούν την ποιότητα των συνεδρίων.
Σήμερα, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας περί τις 1.500 επιστημονικές εταιρείες, οι οποίες δημιουργήθηκαν –σύμφωνα με τον διακηρυγμένο στόχο τους – για την ιατρική εκπαίδευση, την εξειδίκευση, τα νέα πεδία ιατρικής κ.α.. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για εισροή χορηγιών από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες ιατρικών υλικών. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι οι επιστημονικές εταιρείες χρησιμοποιούνται και ως μέσο ατομικής προβολής για τον εκάστοτε ιατρό.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι οι περισσότερες από τις υπάρχουσες επιστημονικές εταιρείες δεν έχουν να επιδείξουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα κάποιο έργο ή απλά έχουν στο ενεργητικό τους κάποιο συνέδριο ή επιστημονική ημερίδα μία φορά το χρόνο.