Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα; Ποιά είναι πιο θρεπτικά;

26-12-2016

Καθώς έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από το καλοκαίρι έχει πια αρχίσει και μας λείπει η ποικιλία των φρέσκων φρούτων που βρίσκουμε τους θερινούς μήνες. Μήπως όμως μπορούμε να κάνουμε τη διατροφή μας πιο ενδιαφέρουσα προσθέτοντας περισσότερα αποξηραμένα φρούτα; Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα ή πως παχαίνουν πολύ περισσότερο. Η πραγματικότητα όμως απέχει αρκετά από τις αντιλήψεις αυτές καθώς τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αποτελούν αγαπημένο σνακ πολλών αθλητών αλλά και πολλών ανθρώπων που κάνουν δίαιτα.

Οι θερμίδες

Τα φρέσκα και τα αποξεραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων ανά μερίδα. Θυμηθείτε όμως πως μία μερίδα φρέσκων φρούτων αντιστοιχεί σε μία μικρή μπανάνα ή ένα φλιτζάνι μήλο κομμένο σε κομμάτια, ενώ μία μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μόλις το ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα κλπ. Για παράδειγμα μία μερίδα σταφύλια περιέχει 110 θερμίδες ενώ οι σταφίδες έχουν 120 θερμίδες. Εάν κάνετε δίαιτα δώστε έμφαση στην ποσότητα και μην παρασυρθείτε.

Οι βιταμίνες

Η ειδοποιός διαφορά των φρέσκων και των αποξηραμένων φρούτων είναι πως τα μεν περιέχουν περισσότερο νερό από τα δε, καθώς η διαδικασία ξήρανσης σκοπό έχει να μειώσει την υγρασία των τροφίμων. Η διαφορετική αυτή περιεκτικότητα σε νερό έχει σαν αποτέλεσμα οι δύο μορφές να περιέχουν και διαφορετικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Συνήθως τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερες πηγές βιταμινών που διαλύονται στα «υγρά» μέρη του φρούτου όπως η βιταμίνη C , κάποιες βιταμίνες Β (υδατοδιαλυτά συστατικά) αλλά και βιταμίνης Α. Σημαντικές ποσότητες των βιταμινών αυτών χάνονται κατά την αποξήρανση. Την ίδια στιγμή όμως τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περισσότερο φολικό οξύ, ασβέστιο μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Για παράδειγμα τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από τα φρέσκα. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενώ οι αποξηραμένες μπανάνες περιέχουν σημαντική ποσότητα μαγνησίου. Τέλος η αποξηραμένη εκδοχή των φρούτων είναι πιο πλούσια στις πολύτιμες φυτικές ίνες και στα προστατευτικά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Η ζάχαρη & άλλα πρόσθετα συστατικά

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσετε σε συσκευασμένα αποξηραμένα φρούτα τα οποία περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες, για μία ακόμη πιο γλυκιά γεύση. Μην ξεχνάτε πως τα φρούτα είναι από τη φύση τους γλυκά και γευστικά χωρίς extra συστατικά! Αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης είναι και η προσθήκη διοξειδίου του θείου, ή άλλων θειωδών αλάτων, για τη συντήρηση του ζωντανού χρώματος και της γεύσης των αποξηραμένων φρούτων. Για να αποφύγετε τη ζάχαρη και τα συντηρητικά διαβάστε τα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά.  

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία εξαιρετικά συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών. Έχουν μεγάλο χρόνο ζωής, είναι εύκολο να τα έχετε στην τσάντα σας, να τα βάλετε στα δημητριακά, στο γιαούρτι ή ακόμα και να τα μαγειρέψετε μαζί με το κρέας σας. Δεν υπάρχει λοιπόν πια δικαιολογία για να μην τρώτε τα φρούτα σας! 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com

 

Πηγές:

1. European Food Information Council. What are the nutritional benefits of dry fruit? Τελευταία ανάκτηση 13/12/2014.

http://www.eufic.org/page/en/page/faq/faqid/fruit-dry-nutritional-benefits/

2. Vinson JA1, Zubik L, Bose P, Samman N, Proch J. Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. J Am Coll Nutr. 2005 Feb;24(1):44-50.

3. USDA National Nutrient Database for Standard Reference. http://ndb.nal.usda.gov/