ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΛΕΦΛΕΡ

Friedrich Löffler
23-06-2021

Ο Φρίντριχ Λέφλερ (24 Ιουνίου 1852 – 9 Απριλίου 1915) ήταν Γερμανός βακτηριολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκρέιφσβαλντ.

Απέκτησε το πτυχίο του M.D από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το 1874. Εργάστηκε με τον Robert Koch από το 1879 έως το 1884 ως βοηθός στο Imperial Health Office στο Βερολίνο. Το 1884, έγινε ιατρός προσωπικού στο Ινστιτούτο Friedrich Wilhelm στο Βερολίνο και τέσσερα χρόνια αργότερα έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Greifswald.

Η ανάπτυξη πρωτότυπων μεθόδων χρώσης προσέφερε σημαντική και διαρκή υπηρεσία στη βακτηριολογία. Στις αρχές της καριέρας του, άρχισε να μελετά παρασιτικές ασθένειες. Μεταξύ των ανακαλύψεών του ήταν ο οργανισμός που προκαλεί τη διφθερίτιδα (Corynebacterium diphtheriae) και την αιτία του αφθώδους πυρετού (Aphthovirus). Η περιγραφή του για τον βάκιλο της διφθερίτιδας, που δημοσιεύτηκε το 1884, ήταν η αρχική αιτία μιας θεραπείας με αντιτοξίνες. Δημιούργησε επίσης τον ορό Löffler, έναν ορό πηγμένου αίματος που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των βακτηρίων. Το 1887 ίδρυσε την Zentralblatt für Bakteriologie und Parasitik.

Το Ινστιτούτο Friedrich Loeffler στο Isle of Riems κοντά στο Greifswald, καθώς και το Friedrich Loeffler Institute of Medical Microbiology στην Ιατρική Σχολή Greifswald του Πανεπιστημίου του Greifswald, έχουν ονομαστεί προς τιμήν του.