Φθινοπωρινή ατονία; Καιρός για βιταμίνη C!

29-09-2018

Η βιταμίνη Cείναι το πιο φημισμένο διατροφικό συστατικό τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Αποτελεί την λύση έκτακτης ανάγκης όταν ο καιρός αλλάζει και τα κόκαλα αρχίζουν να πονούν, όταν η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος και τα υπόλοιπα συμπτώματα του κρυολογήματος κάνουν την εμφάνισή τους. Πότε είναι όμως η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσετε τη συμπλήρωση της διατροφής σας με τη «βιταμίνη του χειμώνα»;

Οι επιστήμονες «μιλούν» για τη βιταμίνη C

Οι πρώτες ενδείξεις πως η βιταμίνη C προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα εμφανίστηκαν το 1970. Έκτοτε το χρονικό διάστημα λήψης, τα γραμμάρια και οι ομάδες του πληθυσμού που ωφελούνται περισσότερο, αποτελούν παραμέτρους υπό διερεύνηση. Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη αυτή αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα, θα επισημαίναμε πως:

  • Ενισχύει τη δομή των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία αποτελούν το φυσικό σύνορο του σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Υποστηρίζει τους μηχανισμούς «εξουδετέρωσης» μικροβίων και άλλων εισβολέων.
  • Ενεργοποιεί την παραγωγή εξειδικευμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και αντισωμάτων.
  • Παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Πόση βιταμίνη Cχρειάζεστε

Στην Ευρώπη, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 80 μιλιγραμμάρια (mg). Δηλαδή όση περίπου θα βρείτε σε ένα πορτοκάλι. Για να καταφέρετε όμως να απολαύσετε τα οφέλη της τους χειμερινούς μήνες ενδέχεται να απαιτείται η πρόσληψη 400 έως και 2.000 μιλιγραμμαρίων!Η ποσότητα αυτή είναι δύσκολο να εξασφαλισθεί μέσω της καθημερινής διατροφής, γι’ αυτό και οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση των συμπληρωμάτων. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη βιταμίνης Cθα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μόλις αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, και είναι καλό να συνεχισθεί για τουλάχιστον 5 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως η δράση της δεν είναι προληπτική, αλλά δρα μειώνοντας τη διάρκεια και την ένταση ενοχλητικών ενδείξεων όπως ο πυρετός, η καταρροή και ο πονόλαιμος.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού κάθε ημέρα

Κανείς θα μπορούσε να πει πως δεν είναι παράλογο που οι ειδικοί δυσκολεύονται να διευκρινίσουν την ακριβή δοσολογία και διάρκεια χρήσης της βιταμίνης Cγια την ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών. Η διατροφή παίζει αναμφίβολα πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος, και η ιδιότητά της αυτή δεν βασίζεται στη δράση ενός μοναδικού συστατικού. Εκτός από τη βιταμίνη C, οι βιταμίνες Α και D, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και τα προβιοτικά θεωρούνται διατροφικοί «ενισχυτές» του ανοσοποιητικού. Παράλληλα με την αναζήτηση κάποιου συμπληρώματος διατροφής για την ανακούφιση του φθινοπωρινού κρυολογήματος, θυμηθείτε να:

  • Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Ενυδατώνεστε επαρκώς.
  • Εντάξετε στην καθημερινότητά σας τη φυσική δραστηριότητα εκτός σπιτιού ή γυμναστηρίου.
  • Ξεκουράζεστε όσο «ζητά» το σώμα σας.
  • Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com
Βιβλιογραφία

Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11). pii: E1211.

Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold. Am J Lifestyle Med. 2016 Feb 9;10(3):181-183.