Φύση: Εκεί, οι υγιεινές συνήθειες γίνονται ακόμα πιο υγιεινές

ένα ζευγάρι κάνει πεζοπορία στη φύση
05-02-2020

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως οι υγιεινές συνήθειες όπως η σωστή διατροφή και το περπάτημα μας κάνουν καλό. Τώρα όμως, μια νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και οι υγιεινές συνήθειες, όταν γίνονται στη φύση κάνουν ακόμα περισσότερο καλό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πεζοπορία αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης, που προσφέρει τόσο σωματικά όσο και διανοητικά οφέλη. Το γνωστό hiking αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση, μας προσφέρει σωματική άσκηση και το κυριότερο είναι ευεργετικό για το μυαλό μας.

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το περπάτημα είναι θαυματουργό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 15 λεπτά, ακόμη και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό, ωφελεί τον εγκέφαλο και το σώμα. Όταν όμως το περπάτημα γίνεται σε ένα πάρκο, τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα για την υγεία μας και τον εγκέφαλό μας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι λοιπόν που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο περπάτημα και στην πεζοπορία στη φύση. Πρόκειται για μια από τις πιο εύκολες, ανέξοδες μορφές σωματικής άσκησης, που έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μυαλό σας: τονώνει την μνήμη και την δημιουργικότητα και παράλληλα βοηθά στην πνευματική σας υγεία.

To περπάτημα στη φύση είναι ευεργετικό για το μυαλό

Η πεζοπορία στη φύση μειώνει το στρες, ξυπνάει τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη (τις ορμόνες της χαράς), ηρεμεί και αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή νέων, δημιουργικών ιδεών.

Κάντε μια βόλτα στη φύση και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονεί. Ο καθαρός αέρας και το πράσινο τοπίο μπορούν επίσης να επιδράσουν θετικά στην ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ειδικοί. Μια βόλτα στη φύση είναι άκρως θεραπευτική.

Η πεζοπορία μπορεί να πυροδοτήσει δημιουργικές σκέψεις

Εάν πραγματικά επιθυμείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας να σκέφτεται διαφορετικά και πιο δημιουργικά, τότε ναι, περπατήστε στη φύση. Κάθε είδος σωματικής άσκησης επιφέρει αναγέννηση νευρώνων, κάτι που σημαίνει την γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή Ιππόκαμπος στο μυαλό μας, μια περιοχή που σχετίζεται άμεσα με την εκμάθηση και την μνήμη.

Η πεζοπορία αυξάνει την διαδικασία της νευρογένεσης στον εγκέφαλο μας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων νευρώνων που μας βοηθούν να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά και να σκεφτόμαστε εναλλακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φύση: Πως μας βοηθά να «κόψουμε» τις κακές συνήθειες!