Γάμος: Φέρνει ευτυχία αλλά μόνο στους φτωχούς

16-04-2018

Μπορεί ο γάμος για κάποιους να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο θεσμός αυτός, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ευτυχίας σας.

Προσοχή όμως! Ο γάμος μπορεί όντως να φέρει την ευτυχία… αλλά μόνο αν το εισόδημα και των δύο κυμαίνεται από 60.000 δολάρια και κάτω.

Τουλάχιστον σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα κάτω των 60.000 δολαρίων ετησίως είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τα ανύπαντρα ζευγάρια με ίδιο εισόδημα.

Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κοινό ταμείο που έχει ένα παντρεμένο ζευγάρι, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία ενός ατόμου που δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική άνεση, ενώ γι’ αυτούς που αμείβονται με υψηλότερους μισθούς, τα πράγματα δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις δεκάδες άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί για την επίδραση του γάμου στην ευημερία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τόσο ότι οι έγγαμοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από τους ανύπαντρους όσο και ότι ο γάμος είναι μια κύρια πηγή μακροχρόνιας πίεσης και άγχους.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Social Science Research είναι μία από τις πρώτες που ερευνά αν η ψυχολογία κατά τη διάρκεια του γάμου επηρεάζεται από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από την έρευνα Americans’ Changing Lives, η οποία αποτελούταν από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.500 ενήλικες ηλικίας 24 έως 89 ετών στις ΗΠΑ και κάλυπταν θέματα κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, ψυχικής και σωματικής υγείας.

Τα αποτελέσματα και σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ben Kail, έδειξαν ότι ο γάμος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευτυχία.

«Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι και κερδίζουν λιγότερα από 60.000 δολάρια ετησίως στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Kail.

«Αλλά εκτός αυτού, ο γάμος δεν συνδέεται με την μείωση των συμπτωμάτων αν ήδη υπάρχει κατάθλιψη».

Ενώ, μεταξύ των ανθρώπων, με υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος, εκείνοι που δεν παντρεύτηκαν παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνους που ήταν παντρεμένοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γάμος: Τα ζευγάρια με περισσότερες ομοιότητες είναι πιο ευτυχισμένα