Γάμος: Στα πόσα χρόνια έγγαμου βίου είναι πιο ευτυχισμένα τα ζευγάρια;

γάμος ζευγάρι
06-02-2020

Θα περίμενε κανείς ότι η περίοδος του «μήνα του μέλιτος» που ακολουθεί τον γάμο είναι η πιο ευτυχισμένη για ένα παντρεμένο ζευγάρι. Ακόμη επικρατεί ο ενθουσιασμός και δεν έχει μπει στη ζωή του η ρουτίνα. Μια νέα Αμερικανική επιστημονική έρευνα όμως δείχνει πως ο γάμος είναι πραγματικά ευτυχισμένος μετά από αρκετά χρόνια.

Στα πόσα χρόνια είναι πιο ευτυχισμένος ένας γάμος;

Τα ευρήματα των ερευνητών δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Social Networks and the Life Course. Κι αυτά υποδεικνύουν ότι τα περισσότερα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα όταν έχουν πια κλείσει 20 χρόνια έγγαμου βίου.

Ερευνητές, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ, παρακολούθησαν 2.034 παντρεμένα ζευγάρια με μέση ηλικία τα 35-37 έτη. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση τους. Όπως για παράδειγμα πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν στον γάμο τους σε βάθος χρόνου και πόσο συχνά μάλωναν με το ταίρι τους.

Το βασικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα ζευγάρια που καταφέρνουν να φτάσουν στην «πορσελάνινη» επέτειο των 20 χρόνων παρουσιάζουν μια σταθερή άνοδο στα επίπεδα ικανοποίησης από τον γάμο τους. Μάλιστα, δηλώνουν σε γενικές γραμμές πιο ευτυχισμένα.

Όπως υπέδειξαν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, μετά από δύο δεκαετίες γάμου τα ζευγάρια τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και να απολαμβάνουν κοινές δραστηριότητες συγκριτικά με την πρώτη περίοδο του γάμου τους, εύρημα που πιθανώς εξηγεί γιατί νιώθουν πιο δεμένα και πιο ευτυχισμένα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο κακός γάμος βλάπτει την υγεία το ίδιο με το κάπνισμα και το αλκοόλ