Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

γυναίκα πιάνει το στομάχι της επειδή την έχουν πιάσει καούρες από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
22-02-2021

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει  τώρα πως αυτό το φαινόμενο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Όπως είναι γνωστό, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως προκαλεί καούρες και ξινίλες. Δεν πρέπει όμως να περνάει απαρατήρητη. Θα πρέπει να ανησυχήσει τον ή την ασθενή.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρκίνος

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Άμπνετ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 491.000 άτομα ηλικίας 50 έως 71 ετών. Από αυτούς το ένα τέταρτο (24%) είχαν ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Σε βάθος 16 ετών, 931 άνθρωποι εμφάνισαν αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, 876 λαρυγγικό καρκίνωμα και 301 οισοφαγικό καρκίνωμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με αυτό το φαινόμενο είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα ή του οισοφάγου, άσχετα με το φύλο τους, αν ήταν καπνιστές ή πόσο αλκοόλ έπιναν. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου το 17% των περιστατικών καρκίνων του λάρυγγα και του οισοφάγου – δηλαδή ένα στα έξι – σχετίζονται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιώσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και άλλες παθήσεις. Μελλοντικές έρευνες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν κατά πόσο οι φαρμακευτικές θεραπείες για τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα μεταβάλλουν τον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε ο ‘Αμπνετ.

Το φαινόμενο αυτό, από το οποίο πάσχει σχεδόν το 20% των ενηλίκων, συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου κυλούν στον οισοφάγο, όπου προκαλούν βλάβη στον ιστό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στομάχι: Φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε πιο γρήγορα