«Γέννα στο σπίτι»: Πλέον προσωπική ή οικονομική επιλογή;

26-12-2016

Καιρό τώρα γίνεται αρκετός λόγος για τις γυναίκες που αποφασίζουν να γεννήσουν στο σπίτι τους. Στο Hollywood μάλιστα φαίνεται να έχει γίνει μόδα καθώς οι γέννες στο σπίτι αυξήθηκαν από το 2004 μέχρι το 2008 κατά 20% λόγω του βιβλίου και του ντοκιμαντέρ της Ricki Lake, “Business of Being Born”. Από τότε και μέχρι σήμερα αυτού του είδους η γέννα αποτελεί πολύ συχνή επιλογή των διάσημων μαμάδων και οι περισσότερες την υιοθετούν σε όλες τις γέννες τους.

Στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με κάποια στατιστικά στοιχεία , μόνο τριάντα γυναίκες το τελευταίο τρίμηνο έλαβαν επίδομα τοκετού και αυτό γιατί γέννησαν στο σπίτι τους. Έτσι λοιπόν , ακόμη και αν για μία γυναίκα δεν αποτελεί προσωπική επιλογή το να γεννήσει στο σπίτι της, με τα νέα δεδομένα στο χώρο της Υγείας, σίγουρα προσφέρονται οικονομικά κίνητρα για να το σκεφτεί σοβαρά. Αυτό συμβαίνει, διότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, πλέον μόνο όσες νέες μητέρες γεννήσουν στο σπίτι ή οπουδήποτε εκτός μαιευτηρίου δικαιούνται το επίδομα τοκετού .

Πάντως η γέννα στο σπίτι θεωρείται επικίνδυνη στη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο σε περίπτωση επιπλοκών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων – γυναικολόγων Ελλάδος κ. Νίκος Λινάρδος δήλωσε σχετικά στο «healthview» : «Το σύνταγμα παρέχει στις μαίες τη δυνατότητα για φυσιολογικούς τοκετούς να πραγματοποιούν γέννες στο σπίτι. Σαν πρόεδρος της ένωσης Μαιευτήρων – γυναικολόγων Ελλάδος εκτιμώ ότι ο τοκετός πρέπει να γίνεται σε χώρους όπου υπάρχει πλήρης ιατρική κάλυψη για το παιδί και τη μητέρα και αυτός στην Ελλάδα είναι μόνο τα νοσοκομεία. Στην Ολλανδία για παράδειγμα που πραγματοποιούν τοκετούς στο σπίτι, εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα το ΕΚΑΒ φτάνει σε μερικά λεπτά. Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι καθώς γνωρίζετε. Τα στατιστικά στοιχεία που εγώ γνωρίζω από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου αναφέρουν 6 τοκετούς στο σπίτι σε διάστημα 15 χρόνων».

Όσες μητέρες επιλέξουν να γεννήσουν στο σπίτι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα λειτουργεί η «Ευτοκία», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προαγωγή του φυσικού τοκετού η οποία ιδρύθηκε το 1998 από ευαισθητοποιημένες γυναίκες που είχαν προσωπικά βιώματα στο θέμα του φυσικού τοκετού. Τα μέλη της είναι μαίες-τες, ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί επιστήμονες, μητέρες. Η πρόεδρος του συλλόγου και μαία κυρία Ελευθερία Δημοπούλου μιλώντας στο «healthview» διευκρίνισε το ρόλο της οργάνωσης :

«Η Ευτοκία, έχοντας αποκτήσει μία τεράστια εμπειρία πάνω στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στις απόψεις τους σε σχέση με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, εκπαιδεύει γυναίκες τα τελευταία 15 χρόνια για το πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στον τοκετό. Η «Ευτοκία» είναι ένας φορέας που συνδυάζει την επιστήμη με τις δυνατότητες της φύσης και προσφέρει κάθετα δομημένη και πολυεπίπεδη υποστήριξη. Επιπλέον οι μαίες-τες της Ευτοκίας πάνω από 20 χρόνια αναλαμβάνουν και φέρουν εις πέρας με επιτυχία τον τοκετό στο σπίτι, ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα για τον τοκετό στο σπίτι και τη συνεχή εκπαίδευση τους».