Γέννηση υγιούς παιδιού από γυναίκα με αχονδροπλασία

26-12-2016

Τη γέννηση ενός υγιούς μωρού από γυναίκα με αχονδροπλασία (νανισμό) ανακοίνωσε ο γιατρός Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER Δρ. Βασίλειος Αθανασίου μαζί με την ομάδα του αναφέροντας ότι το περιστατικό θεωρείται παγκόσμιο ενώ υπάρχει ένα ακόμη παρόμοιο περιστατικό που έχει συμβεί στο Ισραήλ.

Η γυναίκα, ετών 33, πάσχει από νανισμό που χαρακτηρίζεται από μεγάλο κεφάλι, μικρά άκρα και χαμηλό ύψος και είχε στην εφηβεία υποστεί σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για αύξηση του ύψους. Η αχονδροπλασία είναι γενετικό νόσημα που οφείλεται σε αυτοσωμικό επικρατούν γονίδιο, και υπάρχει 50% πιθανότητα κληρονόμησης.

Η ιδιαιτερότητα του περιστατικού έγκειται στο ότι:

  • Πραγματοποιήθηκε προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης δύο φορές

  • Το παιδί είναι υγιές αφού προηγήθηκε προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) και αποκλείσθηκαν τα παθολογικά (πάσχοντα) έμβρυα

  • Η κύηση επετεύχθη μετά από απόψυξη υγιών  κρυοσυντηρημένων βλαστοκύστεων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification)

  • Αποφεύχθηκαν πιθανές επιπλοκές λόγω των ανατομικών δυσπλασιών της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης  

  • Ανατρέχοντας τη διεθνή βιβλιογραφία  παγκοσμίως είναι το δεύτερο παιδί που γεννιέται μετά από προεμφυτευτική γενετική διάγνωση για τη συγκεκριμμένη νόσο, αλλά το πρώτο μετά από συνδυασμό προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης και κρυοσυντήρησης εμβρύων.

Στην ανακοίνωση πήραν επίσης μέρος η Δρ. Λίνα Φλωρεντίν, κλινική εργαστηριακή γενετίστρια, συνεργάτης του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών και η Δρ. Μαρία Σακελλαρίου, Βιολόγος- Εμβρυολόγος, υπεύθυνη  του εμβρυολογικού εργαστηρίου .    

Η Δρ. Φλωρεντίν αναφέρθηκε στην γενετική φύση της αχονδροπλασίας, στην αναγκαιότητα του εντοπισμού πρωτίστως της μοριακής βλάβης του υπεύθυνου για την νόσο γονιδίου, και στην διαδικασία της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης  που ακολούθησε στην περίπτωση αυτή.

Η Δρ. Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην εργαστηριακή προσέγγιση της προεμφυτευτικής διάγνωσης και στην υαλοποίηση σαν επιτυχή μέθοδο κρυοσυντήρησης των εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις δυσκολίες αλλά και τους ηθικούς, γυναικολογικούς και μαιευτικούς προβληματισμούς που υπάρχουν κατά την εφαρμογή μιας τόσο εξειδικευμένης τεχνικής σε γυναίκες που πάσχουν από αχονδροπλασία.