Γεωργιάδης: Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και χωρίς συναίνεση

26-12-2016

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στην Υγεία, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Προειδοποίησε μάλιστα τους γιατρούς -οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία- ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς την απόλυτη συναίνεση.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMΑ, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε πως το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και γιατρών για το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των τελευταίων στον ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να γεφυρώνεται. Δήλωσε ωστόσο: «Αν εννοείται πως για να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση πρέπει να την σταματήσουμε ή να την ακυρώσουμε, τότε καταλάβετε όλοι ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε τέτοιο».

Για το θέμα της αιθαλομίχλης και τα έκτακτα μέτρα για τα τζάκια ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι τα προτεινόμενα νέα μέτρα (όπως ο περιορισμός κυκλοφορίας) είναι  ένα «στρατιωτικός» νόμος και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αδρανής. «Είδαμε τι κάνουν οι άλλες χώρες όταν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και εφαρμόσαμε ό,τι κάνουν και οι άλλες, πολιτισμένες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά  για τα τζάκια ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «και τζάμπα να δώσουμε το πετρέλαιο όσοι πήραν ξύλα θα τα κάψουν. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν λεφτά για να πάρουν πετρέλαιο. Σε αυτούς δίνουμε το κοινωνικό τιμολόγιο…». Κατέληξε δε πως στην Ευρώπη δεν ζεσταίνουν τα σπίτια τους με τζάκια για να υποργραμμίσει: «Κάποτε θα πρέπει να γίνουμε σαν τους υπόλοιπους φυσιολογικούς ανθρώπους».

Σχετικά με την υπόθεση της σύλληψης του προέδρου του νοσοκομείου Παίδων «Αγλ. Κυριακού» Χάρη Τομπούλογλου, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως ο κ. Τομπούλογλου πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του αλλά και από αυτή του ισοβίου μέλους του Δ.Σ του ιδρύματος του νοσοκομείου.

Δήλωσε επίσης, ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος προκάτοχός του είχαν ποτέ εμπλακεί σε διορισμό προέδρου, καθώς ο κανονισμός του ιδρύματος προβλέπει πως τα μέλη του ιδρύματος προτείνουν κάποιον για τη θέση του προέδρου και ο εκάστοτε υπουργός απλώς επικυρώνει το διορισμό.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η δικαιολογία που προέβαλε ο κ. Τομπούλογλου πως επρόκειτο για δωρεά είναι αστεία και σχολίασε την άμεση διαγραφή του από τη ΝΔ ως πράξη που αξίζει έπαινο και παράλληλα ως ένα μήνυμα προς όλους ότι η παλιά Ελλάδα τελείωσε, ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε κανέναν.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι στο υπουργείο έχει συστήσει μια διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων των διοικήσεων των νοσοκομείων που εφεξής θα μπορεί να δείχνει με διαφάνεια στους πολίτες την πολιτική των εκάστοτε διοικητών των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.