Για άγνοια και αναλγησία κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

26-06-2019

Την έντονη αντίδραση των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών προκάλεσε δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον κλάδο. Οι ιατροί διαμαρτύρονται «εντόνως για την άγνοια και την αναλγησία, με την οποία εκφράστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ3, για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας τα οποία έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία».

Όπως αναφέρουν, «δεν γίνεται αντιληπτό από που προκύπτει ότι ζητάμε μπροστά λεφτά που δεν μας ανήκουν ,όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, ενώ αντιθέτως εξετάζουμε δωρεάν, μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα μας και μας πληρώνουν μετά από μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό απέστειλαν επιστολή, με την οποία ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τις αιτίες που τον οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων τονίζουν στην επιστολή ότι «το σύνολο των «πολλών» χιλιάδων μικρών εργαστηρίων αλλά και των μεσαίων και μεγάλων, ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο και τούτο κ. Πρωθυπουργέ διότι το Ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο χειρότερος εργοδότης που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας». Και εξηγούν:

«Η λεηλασία των ιατρικών αμοιβών έχει «επιτευχθεί» σε τέσσερα βήματα:

1ον) Οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων έχουν καθηλωθεί δίχως καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1991.

2ον) Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επεβλήθη μείωση επί των τιμών μέχρι 30% με την ονομασία «Νέες ασφαλιστικές τιμές». Η ανωτέρω μείωση θεωρήθηκε παράνομη από το Συμβούλιο Επικράτειας. Παρόλα αυτά η διοίκηση αγνόησε και αγνοεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν σέβεται ούτε την ιατρική εργασία ούτε τις δικαστικές αποφάσεις.

3ον) Επί του εναπομείναντος ποσού ακολουθεί μείωση έως 45%, η νέα αυτή μείωση ονομάζεται Rebate.

4ον) Επί του εναπομείναντος ποσού, μετά τη μείωση του Rebate, ακολουθεί νέα μείωση ως Clawback με αποτέλεσμα η ιατρική εργασία να αμείβεται με το 30% έως 35% της δραχμικής αμοιβής του 1991».

Την επιστολή υπογράφουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).