Γιαμαρέλλος: «Σε τουλάχιστον δέκα κλινικές και ΜΕΘ θα ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας»

συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης
30-03-2020

Αναφορικά με την κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας που ξεκινά στις ΜΕΘ, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις», στην ΕΡΤ, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Η διεξαγωγή της κλινικής δοκιμής ESCAPE εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η μελέτη, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά και το αρτικόλεξο της, αφορά σε προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας, η οποία συνδέεται με λοίμωξη από τον κορονοϊό και θα γίνει σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι λόγω πνευμονίας σε ΑΤΤΙΚΟΝ, Σωτηρία, Νοσοκομείο Ρίου, Ερυθρό, Ιπποκράτειο και Λάτσειο.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα του κ. Γιαμαρέλλου ανακάλυψε το μηχανισμό με τον οποίον ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε αυτήν τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή.

– Πώς προέκυψε η μελέτη για την προσωποποιημένη ανοσοθεραπεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργανικής δυσπραγίας που συνδέεται με τον κορονοιό;

«Αυτή ειναι μια καθαρά ελληνική πρωτοβουλία, της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελέτης της Σήψης. Είναι τα αντανακλαστικά μιας ερευνητικής συνεργατικής ομάδος, που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια.

Σε ταχύτατο χρονικό διάστημα καταφέραμε να αντιδράσουμε, να σχεδιάσουμε τη μελέτη και χάριν στη πολύ μεγάλη βοήθεια που είχαμε από τις ελληνικές αρχές, από την Επιτροπή Δεοντολογίας και τον ΕΟΦ, εκτιμούμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε σε τουλάχιστον δέκα κλινικές και ΜΕΘ στη χώρα να ξεκινήσουμε αυτήν την προσπάθεια. Η προσπάθεια είναι να καλυφθούν το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας».

– Πώς προκαλει ο ιός την κατάρρευση στο ανοσοποιητικό;

«Ο σχεδιασμός της μελέτης αυτό ακριβώς ισχυρίζεται, με κατάλληλες εξετάσεις αίματος που γίνονται στους ασθενείς βρίσκει κανείς ποια είναι η ανοσολογική βλάβη που έχει δημιουργηθεί και δίνει θεραπεία, έτσι ώστε να ελέγξει την βλάβη και να βελτιώσει την κατάσταση του ασθενή».

– Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται η ανοσοθεραπεία και με ποια κριτήρια; Θα χορηγηθεί μια ουσία ή κάποιος συνδυασμός;

«Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία και ξαφνικά αρχίσουν να επιδεινώνονται, η προσπάθεια είναι να περιορίσουμε αυτήν την επιδείνωση. Από εκεί και μετά δεν πρόκειται να δοθεί συνδυασμός ουσιών, υπάρχουν δύο συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία πρόκειται να χορηγηθούν. Το ένα δίνεται όταν διαπιστώνεται η ανοσολογική βλάβη Α και το άλλο όταν διαπιστώνεται η Β».

– Εγκρίθηκε από τον FDA η ουσία tocilizumab. Αυτή θα χρησιμοποιήσετε;

«Πράγματι, μια από τις δύο ουσίες, που πρόκειται να χορηγηθούν είναι η tocilizumab. Έχει ως τώρα ένδειξη για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι γεγονός ότι έχουν αρχίσει δειλά οι κλινικές μελέτες παγκοσμίως με αυτήν την ουσία.

Ακόμη, δεν υπάρχει ένδειξη για τη συγκεκριμένη ανοσολογική κατάσταση που προκαλεί ο COVID-19, αλλά υπάρχει μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι αρκετές μελέτες που θα γίνουν σε όλον τον κόσμο θα οδηγήσουν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα (…)».