Γιαούρτι: Πώς το γιαούρτι βοηθάει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους

ένα μπολ με γιαούρτι
25-11-2021

Το γιαούρτι θεωρείται μια υγιεινή τροφή. Ιδίως όταν δεν το τρώμε με ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως το γιαούρτι βοηθάει και να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος που είναι βλάβερό.

«Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή σας κοιλότητα. Συγκεντρώνεται δηλαδή γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα, το ήπαρ, το στομάχι και τα έντερα«, λέει η διατροφολόγος Roxana Ehsani, μέλος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. “Δεν είναι το ίδιο με το λίπος στο στομάχι, που είναι πιο ορατό”.

Αν και το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό, είναι το είδος λίπους που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία σας.
“Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία σας αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση. Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδης διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη και ορισμένοι καρκίνοι”, λέει η Ehsani.

Γιατί το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους

Ένας τρόπος για να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος είναι να κάνετε κάποιες διατροφικές προσαρμογές. Και μία από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να φάτε είναι το απλό, μη λιπαρό ελληνικού τύπου γιαούρτι.
“Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D τροφές συνδέονται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος”, λέει η Ehsani. “Ως εκ τούτου, το απλό, άπαχο ή με χαμηλά λιπαρά ελληνικό γιαούρτι είναι η #1 τροφή που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, εάν θέλετε να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος”.

Γιαούρτι: Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η πρωτεΐνη του

“Το απλό, μη λιπαρό ελληνικό γιαούρτι περιέχει συνήθως 20-23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα (1 φλιτζάνι)”, λέει η Ehsani. «Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πείνας. Κι αυτό επειδή προάγει το αίσθημα κορεσμού. Επίσης, σας κάνει λιγότερο πιθανό να τρώτε υπερβολικές ποσότητες γενικότερα, εφόσον παίρνετε πρωτεΐνη κατά τα γεύματα και τα σνακ με γιαούρτι».

Η πρωτεΐνη χρειάζεται επίσης περισσότερο χρόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό. Σας βοηθάει έτσι να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και καλύτερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, γνωστές ως προβιοτικά. Αυτά, βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Για όλα αυτά το απλό ελληνικό γιαούρτι είναι κλειδί, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη.

«Οι αρωματισμένες ποικιλίες (με έξτρα γεύσεις) τείνουν να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία δεν θα βοηθήσει στην μείωση του σπλαχνικού λίπους. Τα άτομα που τρώνε περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος», λέει η Ehsani.

Η ίδια προτείνει επίσης να επιλέγετε γιαούρτι χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, καθώς οι πλήρεις ποικιλίες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με την προώθηση του σπλαχνικού λίπους. Ωστόσο, η μείωση της συνολικής πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (που περιλαμβάνει τροφές, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τυρί και αρτοσκευάσματα) είναι πιο σημαντική από το να κάνετε μια επιλογή να φάτε γιαούρτι χωρίς λιπαρά.

Πηγή: https://www.sph.umn.edu
Πηγή: https://www.heart.org
Πηγή: https://www.eatthis.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό γιαούρτι;