Γιατί αισθανόμαστε τον εγκέφαλο μας να “παγώνει” όταν τρώμε παγωτό;

26-12-2016
Οι Αμερικανοί το λένε brain freeze. Οι ειδικοί το λένε επιστημονικά sphenopalatine ganglioneuralgia. Όπως κι αν το πεις, είναι όταν τρώμε παγωτό και αισθανόμαστε τον εγκέφαλο μας να “παγώνει”. Τώρα, που το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και όλοι μας θα φάμε λίγο ή περισσότερο παγωτό καλό είναι να ξέρουμε γιατί μπορεί να μας συμβεί κάτι τέτοιο.
 
Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society) περιγράφει το brain freeze ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος». 
 
Όπως λένε οι ειδικοί, ο πιο πιθανός τρόπος να πάθουμε κάτι τέτοιο είναι εάν φάμε θρυμματισμένου πάγου και προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν φάμε το παγωτό μας ή πιούμε το παγωμένο μας ρόφημα αργά.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Την εξήγηση την δίνει ο Δρ. Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του Harvard. Όπως λέει, ο πόνος αυτός προκαλείται από την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία που με τη σειρά της προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα ενός πολύ έντονου πόνου. Με άλλα λόγια, το “πάγωμα του εγκεφάλου” προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.
 
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Daily Mail, Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.
 
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε να πάθουμε κάτι τέτοιο. Ο Dr Dwayne Godwin, νευροεπιστήμονας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre, ισχυρίζεται πως ο μοναδικός τρόπος να μην το πάθουμε είναι να σταματήσουμε να τρώμε ή πίνουμε παγωμένες τροφές και να αφήνουμε να επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας των τροφίμων που καταναλώνει.