Γιατί δεν είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας;

26-12-2016
Πηγαίνετε καθημερινά στη δουλειά σας και δίνετε το 100% των δυνατοτήτων σας ώστε να είστε καλοί σε αυτό που κάνετε. Γιατί όμως τότε δεν είστε τόσο παραγωγικοί όσο θα θέλατε εσείς ή το αφεντικό σας; Βρετανοί ερευνητές έχουν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Βρετανία, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό, ερευνητικό ινστιτούτο Rand Europe, μελέτησαν 21.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα. Δεν φταίει ο χαμηλός μισθός, δηλαδή η έλλειψη κινήτρου, που δεν είστε παραγωγικοί. Δεν φταίει ότι καπνίζετε ή δεν τρώτε σωστά. Ο λόγος για τον οποίο δεν είστε παραγωγικοί είναι πως δεν κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.
 
Όπως τόνισαν οι ειδικοί στους Financial Times, η έλλειψη ύπνου είναι αυτή που ευθύνεται για τη χαμηλή παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας, ενώ το κάπνισμα, η διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ δε φαίνεται να επηρεάζουν την απόδοση στη δουλειά.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, αυτοί που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είναι εμφανώς λιγότερο παραγωγικοί, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αυτοί που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, ζητήματα ψυχικής υγείας και μυοσκελετικά προβλήματα εμφάνιζαν επίσης μειωμένη παραγωγικότητα, όπως και εκείνοι που δεν γυμνάζονταν. 
 
Λιγότερο παραγωγικοί ήταν επίσης όσοι ένιωθαν εκφοβισμό ή ότι είχαν μη ρεαλιστικούς στόχους και δέχονταν υπερβολική πίεση ήταν επίσης λιγότερο παραγωγικοί, όπως και όσοι εργάζονται χωρίς αμοιβή.