Γιατί δεν κάνει να χρησιμοποιούμε τα ακουστικά άλλων

26-12-2016
Όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά τα ακουστικά. Για να ακούσουμε μουσική από το κινητό, για να μιλήσουμε την ώρα που οδηγούμε… Όμως, είναι πολύ σημαντικό τα ακουστικά αυτά να είναι αποκλειστικά δικά μας και να μην τα χρησιμοποιεί άλλος.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για τους κινδύνους που υπάρχουν στο να χρησιμοποιούμε πολλές ώρες τα ακουστικά ή και να τα μοιραζόμαστε με άλλους.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας Δρ. Κέλι Ρέινολντς εξηγεί πως «στα ακουστικά είναι σύνηθες να συσσωρεύεται κυψελίδα (κερί) η οποία δρα ως φραγμός, που παγιδεύει τα υποκείμενα βακτήρια και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται».
 
Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ πιο συχνό στα ακουστικά που στερεώνονται στο εσωτερικό του αυτιού, δηλαδή στα ενδοωτικά ακουστικά ή «ψείρες», όπως τα λέμε στην καθομιιλουμένη.
 
Επιπλέον, τα ακουστικά «παγιδεύουν» θερμό και υγρό αέρα στον ακουστικό πόρο, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν μέσα στο αυτί και ευνοώντας την εμφάνιση ωτίτιδας.
 
Τον κίνδυνο αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο η συνήθεια πολλών ανθρώπων να μοιράζονται τα ακουστικά τους. «Η τακτική αυτή διπλασιάζει τη μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά και τα εκθέτει σε νέα βακτήρια», λέει η δρ Ρέινολντς.
 
Αυτό όχι μόνο μπορεί να έχει ως επακόλουθο αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μέσης και εξωτερικής ωτίτιδας, αλλά και προβλημάτων στο δέρμα όπως τα σπυράκια, τα «μπιμπίκια», οι μυκητιάσεις και οι δερματικές μολύνσεις, προσθέτει.
 
Ποια είναι η λύση; Να καθαρίζεται καθημερινά τα ακουστικά σας με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε απολυμαντικό, συνιστά. Πριν από τον καθαρισμό, να αφαιρείτε σχολαστικά το «κερί» για να φθάνει παντού το απολυμαντικό.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: