Γιατί δεν μας αρέσει η Δευτέρα;

26-12-2016
Πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για το πόσο δεν μας αρέσει η Δευτέρα… I Don’t Like Mondays, Monic Monday κι άλλα πολλά. Υπάρχει όμως μια επιστημονική εξήγηση για αυτό. Και Βρετανοί επιστήμονες την βρήκαν.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria της Βρετανίας διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών υποφέρει από αϋπνία την Κυριακή που προέρχεται από το άγχος για την εβδομάδα που έρχεται. Το άγχος αυτό δεν πηγάζει μόνο από τις υποχρεώσεις αλλά και την ίδια την μετακίνηση προς τη δουλειά. Μάλιστα, το 10% των Βρετανών δεν μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους την Κυριακή εξ΄αιτίας αυτού του άγχους.
 
Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του Tune Hotels Group, έδειξε ακόμα πως την Κυριακή οι Βρετανοί κοιμούνται κατά μέσο λιγότερο από επτά ώρες. Δηλαδή, μιάμισι ώρα λιγότερο από τις οκτώ που συστήνουν οι γιατροί. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς κοιμούνται τέσσερις ή και λιγότερες ώρες.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jason Ellis «Κατά κανόνα, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται οκτώ ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάνουν ιδιαίτερα απαιτητικές σωματικά και πνευματικά δουλειές» και προσθέτει πως «η κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που παρατηρούμε συχνά και δεν θα πρέπει να το αφήνουμε χωρίς θεραπεία. Γενικώς, τα ζητήματα του ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ακόμα και όταν αφορούν μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας».