Γιατί δεν πρέπει να δέρνουμε τα παιδιά

26-12-2016
Ορισμένοι γονείς πιστεύουν πως καμιά ξυλιά στο παιδί όταν έχει κάνει κάτι κακό δεν θα το βλάψει. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, το 80% των γονέων, παγκοσμίως, δέρνουν τα παιδιά τους. Κι όμως! Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως τα παιδιά που έχουν υποστεί τιμωρία με ξύλο από τους γονείς τους, είναι πιθανότερο να γίνουν ανυπάκουα, να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να εκδηλώνουν αυξημένη επιθετικότητα, προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστικές δυσκολίες. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Texas και το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μια μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών που έχουν γίνει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες για την χρήση σωματικής τιμωρίας σε δείγμα 160.000 παιδιών.
Στην μετά-ανάλυση, ως ξυλοδαρμός ορίστηκε «το χτύπημα με ανοιχτή παλάμη στα οπίσθια ή στα άκρα». 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Family Psychology, έδειξε πως το ξύλο ως μορφή τιμωρίας του παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Όπως λέει η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ελίζαμπεθ Γκερσχοφ «διαπιστώσαμε ότι το ‘ξύλο’ σχετίζεται με ακούσια μεν αλλά επιζήμια αποτελέσματα και δεν συνδέεται με την άμεση ή μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, που οι γονείς στοχεύουν όταν θέλουν να συνετίσουν το παιδί τους».
 
Ο συνάδελφος της ερευνητής Άντριου Γκρογκαν-Καϋλορ προσέθεσε πως «το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το ξύλο αυξάνει την πιθανότητα μιας ευρείας γκάμας ανεπιθύμητων ενεργειών στα παιδιά. Συνεπώς, η σωματική τιμωρία επιτυγχάνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». 
 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η νέα ανασκόπηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μελέτη που έγινε το 2010 σε φτοιτητές του Κολεγίου Calvin των ΗΠΑ και είχε δείξει ότι τα νήπια που είχαν υποστεί σωματική τιμωρία από τους γονείς μέχρι την ηλικία των έξι ετών είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις μετεπειτα και είχαν πιο αισιόδοξη στάση για τη ζωή τους από τα άτομα που δεν είχαν ξυλοκοπηθεί από τους γονείς τους σε παιδική ηλικία. 
 
Ωστόσο, η Δρ Γκερσχοφ επισημαίνει ότι «μπορεί ως κοινωνία να θεωρούμε ότι η σωματική τιμωρία διαφέρει από την κακοποίηση, αλλά η έρευνα μας δείχνει ότι το ‘ξύλο’ σχετίζεται με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα που έχει η σωματική κακοποίηση, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: