Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τα καταστήματα είναι ήδη στολισμένα και σύντομα σε όλα τα σπίτια θα υπάρχει και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα παιδιά λοιπόν περιμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό του Άγιου Βασίλη που θα έρθει με τα δώρα μέσα από την καμινάδα. Μόνο που νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως μάλλον δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να λέμε ψέματα στα παιδιά πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.
Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά πως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης
25-12-2017
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία τονίζουν πως λέγοντας ψέματα για την ύπαρξη του ‘Αγιου Βασίλη χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Και γιατί; Επειδή αυτό το αθώο ψέμα μπορεί να κάνει ζημιά, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.
Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας που δημοσίευεσε τα ευρήματα του στο περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry, συχνά το ψέμα περί ύπαρξης ‘Αγιου Βασίλη δεν είναι παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά, γυρνώντας σε μια προ πολλού χαμένη εποχή αθωότητας.
«Οι γονείς όμως είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;» αναρωτιούνται οι ερευνητές.
Οι ειδικοί τονίζουν ακόμα πως η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια παντογνώστρια «μυστική υπηρεσία» στην υπηρεσία του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο είναι τελικά μάλλον τρομακτική.
«Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω» σύμφωνα με τον δρα Μπόιλ. «Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως π.χ. ότι το αγαπημένο ζωάκι τους που μόλις πέθανε, θα πάει σε κάποιο παράδεισο.
Από που πηγάζει όμως αυτή η ανάγκη για την αναπαραγωγή της ιστορίας του Άγιου Βασίλη; Πρώτον, επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να συμμορφώνονται με τις παραδόσεις, ακόμη και όταν αυτές είναι εξόφθαλμα παράλογες, απαντούν οι επιστήμονες. Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι, μικροί και (κυρίως) μεγάλοι, θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: