Γιατί δεν πρέπει να περνάτε τα Σαββατοκύριακα μπροστά στην τηλεόραση

15-11-2017

Για όσους εργάζονται μέσα στην εβδομάδα τα Σαββατοκύριακα είναι ιερά. Είναι οι δυο ημέρες που μπορούμε να κάτσουμε σπίτι και να ξεκουραστούμε. Καθόμαστε στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση για να χαλαρώσουμε. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως  με αυτή συνήθεια υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμοντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιάσουν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην Καλιφόρνια.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση συχνότερα με αυτούς που το έκαναν σπάνια ή ποτέ, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής αυξανόταν κατά 70%.

Στη μελέτη είχε συμπεριληφθεί δείγμα 15.000 ενηλίκων, 45-64 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη την περίοδο 1987-1989. Οι εθελοντές είχαν ερωτηθεί αν παρακολουθούσαν τηλεόραση ποτέ ή σπάνια, μερικές φορές, συχνά ή πολύ συχνά. Οι πληροφορίες για την τηλεθέαση είχαν επικαιροποιηθεί σε δύο χρονικές περιόδους, το διάστημα 1993-1995 και 2009-2011.

Κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σχεδόν 700 άτομα εκδήλωσαν φλεβική θρομβοεμβολή.

Ακόμα και τα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα, διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης φλεβικής θρομβοεμβολής. Ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 80% υψηλότερος για εκείνους που έβλεπαν πολύ τακτικά τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνους που δεν έβλεπαν ποτέ ή σπάνια.

Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, διαπίστωσαν ότι σ’ αυτό αποδιδόταν περίπου το 25% του κινδύνου. Αλλά η καθιστική συμπεριφορά και πάλι αύξανε τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής κατά 50%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά φτωχών οικογενειών βλέπουν περισσότερο τηλεόραση
Τι προκαλούν οι πολλές ώρες στην τηλεόραση;