Γιατί ένας στους τρεις ηλικιωμένους φοβάται τα Χριστούγεννα;

26-12-2016
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο χαρούμενη εποχή του Χρόνου. Χαρούμενες ταινίες, χαρούμενα τραγούδια, τα πάντα είναι στολισμένα, συγγενείς και φίλοι μαζεύονται για να διασκεδάσουν. Γιατι λοιπόν οι ηλικιωμένοι τρέμουν την πιο χαρούμενη περίοδο της χρονιάς;
 
Ο Βρετανικός κοινωφελής οργανισμός Age UK έκανε σχετική έρευνα η οποία έδειξε πως ενας στους τέσσερις ηλικιωμένους δεν ανυπομονεί καθόλου να έρθουν τα Χριστούγεννα.
Γιατι; Γιατί, όπως παραδέχεται ο ένας στους έξι, θα περάσει τις γιορτές μόνος.
 
Από την έρευνα φάνηκε ακόμα πως ο ένας στους τέσσερις τρέμει τις αναμνήσεις που μοιραία θα ξυπνήσουν τα Χριστούγεννα από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που έχασε, ενώ ο ένας στους πέντε στεναχωριέται που δεν θα μπορέσει να βγει από το σπίτι του εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας που αντιμετωπίζει.
 
Όπως δήλωσε η γενική διευθύντριά του Μισέλ Μίτσελ, «η ζωή στην απομόνωση και στημοναξιά αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για πολλούς μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Είναι πραγματικά πολύ σκληρό να περνάει η θεωρούμενη ως πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου και να μην έχει μιλήσει κάποιος ούτε σε έναν άνθρωπο. Τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων, λοιπόν, μην ξεχάσετε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι απ’ όλους μας».
 
Η έρευνα του Age UK έδειξε πως για τους μισούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, κύρια συντροφιά είναι η τηλεόραση, καθώς πολλοί έχουν χάσει κάθε επαφή με φίλους και συγγενείς.
 
«Μελέτες έχουν δείξει πως η μοναξιά δεν αποτελεί απλώς κοινωνικό πρόβλημα, αλλά αληθινό πλήγμα για την υγεία», είπε η κυρία Χριστίνα Σνελ, επίσης από το Age UK. «Η χρόνια μοναξιά έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: