Γιατί ιδρώνουμε; Φταίει μόνο η ζέστη;

26-12-2016
Το πρώτο κύμα ζέστης έφτασε ήδη κι όσο να ΄ναι όλοι μας ιδρώνουμε. Άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο. Φταίει όμως μόνο η ζέστη; Τι άλλο μπορεί να μας κάνει να ιδρώνουμε;
 
– Ζέστη
Με τη ζέστη, οι περίπου περίπου 2,6 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες που παράγουν ιδρώτα ενεργοποιούνται. Και τότε ιδρώνουμε ως έναν φυσικό τρόπο του οργανισμού για να μείνουμε δροσεροί.
 
– Θυμός
Με τα νεύρα ο οργανισμός απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες. Αυτές με τη σειρά τους αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να ανεβαίνει και η θερμοκρασία του σώματος σας. Κάτι που φυσικά προκαλεί εφίδρωση.
 
– Υπερβολική άσκηση
Η γυμναστική μας κάνει να ιδρώνουμε και γιαυτό πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά όταν κάνουμε ασκήσεις.
 
– Άγχος και στρες
Το έντονο στρες ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών σας.
 
– Πυρετός
Με τον πυρετό εγκέφαλός σας αυξάνει τον θερμοστάτη του σώματός σας. Τότε αισθανόμαστε κρύο και ρίγος. Όταν όμως αρχίσει να πέφτει ιδρώνουμε.
 
– Ασθένειες
Ο ιδρώτας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της στηθάγχης. Εφίδρωση προκαλούν ακόμα οι λοιμώξεις, ο διαβήτης και η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Ορισμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το AIDS, μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις.
 
– Πικάντικο φαγητό 
Τα τρόφιμα με έντονη πικάντικη γεύση μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση γιατί κι αυτά αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.