Γιατί κάνουν λάθος οι γονείς που είναι υπερπροστατευτικοί

26-12-2016

Συχνά οι γονείς ελέγχουν τα παιδιά τους, ιδίως όταν αυτά είναι στην εφηβεία. Δεν τα αφήνουν να κάνουν βήμα, ελέγχουν την κάθε τους κίνηση, έχουν γνώμη για ο,τι κάνουν τα παιδιά τους και προσπαθούν να τους την επιβάλλουν, νομίζοντας πως έτσι τα προστατεύουν.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια τώρα έρχεται να βάλει αυτούς τους γονείς στη θέση τους. Οι ειδικοί συμπέραναν πως οι νέοι που είχαν υπερπροστατευτικούς γονείς κατά τη διάρκεια των εφηβικών τους χρόνων, έχουν πρόβλημα να αναπτύξουν προσωπικές σχέσεις αργότερα, ως ενήλικες.

Η έρευνα ξεκίνησε το 1998 και κράτησε μέχρι και σήμερα. Οι 184 συμμετέχοντες ήταν 13 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα που τος ακολούθησε μέχρι και την ενηλικίωση τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Child Development έδειξε πως οι έφηβοι που είχαν υπερπροστατευτικούς γονείς, αργότερα δεν μπορούσαν να έχουν μια συναισθηματική σχέση που να διαρκέσει και να είναι υγιής.

Οι ερευνητές έκαναν την έρευνα τους σε δυο στάδια, Στο πρώτο συνέκριναν τον ψυχολογικό έλεγχο των γονιών με την ασχολία με παιχνίδια εγκεφάλου με τα παιδιά τους που ήταν στην εφηβεία. Κάθε χρόνο συνέκριναν τα αποτελέσματα για να δουν την πρόοδο. Σε ένα δεύτερο στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στις ηλικίες 13, 18 και 21 και έκαναν τις ανάλογες συγκρίσεις.

Συμπέρασμα των ειδικών είναι πως οι γονείς των εφήβων καλό θα είναι να αφήσουν τα παιδιά τους να παίρνουν πρωτοβουλία και να τους δείχνουν εμπιστοσύνη στις επιλογές τους γιατί έτσι βοηθούν και στην συναισθηματική τους ωριμότητα.