Γιατί κάποιοι δεν αντέχουν την απόρριψη;

26-12-2016
Άνθρωποι χωρίζουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι το ξεπερνούν εύκολα. Άλλοι πάλι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την απόρριψη και να ξεπεράσουν τον πρώην τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν προσεκτικά πέντε μελέτες στις οποίες πήραν μέρος συνολικά 891 άντρες και γυναίκες.
Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν τι είναι αυτό που κάνει την απόρριψη για ορισμένους δυσβάστακτη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Personality and Social Psychology Bulletin έδειξαν πως η απόρριψη είναι δυσβάσταχτη όταν πιστεύουν πως αποκαλύπτει πολλά για το ποιοι είναι στ’ αλήθεια ως άνθρωποι.
Και γιατί ισχύει αυτό; Γιατί αυτές οι αποκαλύψουν μπορεί να αποτελέσουν αληθινό φορτίο, το οποίο συχνά επιμένει για μήνες ή χρόνια και σαμποτάρει τις μελλοντικές σχέσεις τους.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρολ Ντουέκ «Λίγα πράγματα στη ζωή είναι πιο τραυματικά από την απόρριψη από κάποιον που σε μαθαίνει καλά και στη συνέχεια αποφασίζει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για εσένα ή δεν επιθυμεί να είναι μαζί σου. Και αν αυτό μπορεί, εύκολα ή δύσκολα, να γίνει ανεκτό από έναν φίλο, όταν η απόρριψη είναι από ερωτικό σύντροφο, μπορεί να απειλήσει ευθέως την προσωπικότητα ενός ατόμου».
 
Όπως εξηγούν  η Δρ. Ντουέκ και οι συνεργάτες της, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι κατά κανόνα είναι εξπέρ στην συναισθηματική ανάρρωση έπειτα από μία απόρριψη, αλλά είναι ελλιπή τα στοιχεία για τους παράγοντες που την εμποδίζουν σε μερικούς από αυτούς.
 
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι βασικές απόψεις ενός ατόμου για την προσωπικότητά του μπορεί να συμβάλλουν στο αν θα αναρρώσει ή θα βυθιστεί στον πόνο της απόρριψης», είπε η δρ Ντουέκ προσθέτοντας πως «αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές οι απορρίψεις δεν ξεπερνιούνται για μήνες ή ακόμα και χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στις μελλοντικές σχέσεις».
 
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης την αλήθεια όσων λένε πως δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι, έπειτα από έναν σοβαρό χωρισμό.
 
Οι εθελοντές της νέας μελέτης συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια για υποθετικές και για αληθινές απορρίψεις, στις οποίες εμπεριέχονταν ερωτήσεις για το πως βλέπουν τον εαυτό τους έπειτα από μία απόρριψη (π.χ. «ανησυχώ ότι κάτι δεν πάει καλά με εμένα») και τι γνώμη έχουν για την προσωπικότητα (αν λ.χ. πιστεύουν πως αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε ή είναι στατική και εσαεί ίδια).
 
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, σε όσους πίστευαν πως η προσωπικότητα δεν αλλάζει, ο πόνος της ερωτικής απόρριψης ήταν πολύ πιο βαθύς και παρατεταμένος.
 
«Για τους ανθρώπους αυτούς, η απόρριψη από τον/την σύντροφο σήμαινε απόρριψη του ίδιου τους του εαυτού», εξήγησε η δρ Ντουέκ. «Μάλιστα τους δημιουργούσε τέτοια αγωνία, ώστε γίνονταν αμυντικοί και φυλάγονταν στις μελλοντικές σχέσεις τους για να μην περάσουν τα ίδια – και αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στις νέες σχέσεις».
 
Το χειρότερο είναι ότι οι αρνητικές συνέπειες της απόρριψης ήταν ιδιαιτέρως ανθεκτικές στον χρόνο, καθώς οι εθελοντές της παρούσας μελέτης που τις βίωναν είχαν υποστεί την απόρριψη ακόμα και πριν από πέντε ή περισσότερα χρόνια.
 
Αντιθέτως, για όσους πίστευαν ότι η προσωπικότητα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, «η απόρριψη προκαλούσε μεν πόνο, αλλά είχαν τη δύναμη να τον ξεπεράσουν και να οραματιστούν ένα νέο, πιο φωτεινό μέλλον», πρόσθεσε η δρ Ντουέκ.
 
Οι ερευνητές πάντως συνεχίζουν την έρευνά τους γιατί θέλουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις και άλλων ειδών απόρριψης, όπως η εγκατάλειψη από ένα γονιό ή η απόρριψη από μία σημαντική δουλειά.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: