Γιατί καθυστερεί το δωρεάν εισιτήριο Υγείας

26-12-2016

Εν αναμονή  του περιβόητου «δωρεάν εισιτηρίου Υγείας», ενός προγράμματος το οποίο παίρνει συνεχώς παρατάσεις και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται τελικά να μπει σε  λειτουργία αρχές Ιουνίου, πολλά είναι τα σχόλια που ακούγονται. Για άλλους αποτελεί μία λύση στο πρόβλημα ( με  κάλυψη διάρκειας δύο ετών) και για άλλους απλά ένα επικοινωνιακό τρικ εντυπώσεων ( με την προσφορά ελάχιστων παροχών και μόνο για τέσσερις μήνες). Προς το παρόν το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα καθυστερεί να μπει σε λειτουργία λόγω τεχνικών προβλημάτων στο λογισμικό που ετοιμάζει το Πολυτεχνείο για την καταχώρηση των δικαιούχων.

Αρχές Μαΐου ο ΙΣΑ με ανακοίνωση του χαρακτήρισε το δωρεάν εισιτήριο στην Υγεία ως το «voucher της ντροπής» καθώς όπως ανέφερε οι κλινικές εξετάσεις που προσφέρει και η χρονική διάρκεια που μπορεί κάποιος να τις κάνει, αποτελούν κοροϊδία για τους ανασφάλιστους. Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε «Η υπόσχεση 2-3 κλινικών εξετάσεων, η δυνατότητα ενός πλημμελέστατου εργαστηριακού ελέγχου και η χρονική διάρκεια προσδιορισμού του δικαιώματος στους 4 μήνες, προκαλούν στον ιατρικό κόσμο βαθειά αγανάκτηση για την κοροϊδία που γίνεται εις βάρος των ανασφάλιστων, της ζωής και της υγείας τους. Όταν οι 200.000 ασθενείς χρειαστούν εργαστηριακό έλεγχο, και μόνο ένα αμελητέο ποσοστό αυτού περιλαμβάνεται στο “voucher Υγείας”, τότε ποιος θα καλύψει τον υπόλοιπο αναγκαίο για τη ζωή του αρρώστου εργαστηριακό έλεγχο;»

Βέβαια το υπουργείο Υγείας τονίζει συνεχώς την αξία του εισιτηρίου ως σπουδαία κοινωνική  δράση που θα ανακουφίσει πολλούς «αδύναμους συμπολίτες μας». Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης ‘Υγεία 2014 – 2020, το «voucher της Υγείας» αποτελεί μία επανάσταση στο χώρο της Υγείας, και συγκεκριμένα είναι μόνο η αρχή από μία σειρά δράσεων κοινωνικής πολιτικής , οι οποίες σχεδιάζεται να υλοποιηθούν.

 Επιπλέον ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ανασφάλιστοι και η επιλογή τους αναμένεται να γίνει με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Θα δοθεί λοιπόν προτεραιότητα στους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια ανέργους και αυτούς που δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο. Οι δικαιούχοι θα καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή που ετοιμάζεται και στην ίδια εφαρμογή θα καταχωρούνται οι διάφοροι πάροχοι Υγείας που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εν συνεχεία οι δικαιούχοι θα παίρνουν δωρεάν εισιτήρια με τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και να παίρνουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με 46.000.000 ευρώ ενώ οι συνεργαζόμενοι πάροχοι Υγείας θα πληρώνονται με βάση τις δαπάνες που καταχωρήθηκαν στην εν λόγω εφαρμογή.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου