Γιατί μας φαίνεται πάντα άνοστο το φαγητό στο αεροπλάνο;

26-12-2016
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως ποτέ δεν βρίσκουμε το φαγητό που τρώμε στο αεροπλάνο νόστιμο. Και σε όλους μας ο καφές που πίνουμε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης έχει χειρότερη γεύση από αυτόν που πίνουμε οπουδήποτε αλλού. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Αμερικανοί επιστήμονες τώρα βρήκαν την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης έκαναν τις μελέτες τους βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν σε μια πτήση όπου ο θόρυβος από τους κινητήρες του αεροσκάφους φτάνουν τα 85 ντεσιμπέλ. Σε αυτές τις συνθήκες έβαλαν 48 εθελοντές να δοκιμάσουν δείγματα από τις πέντε βασικές γευστικές κατηγορίες. Στη συνέχεια τους έβαλαν να δοκιμάσουν τα ίδια φαγητά σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance», έδειξαν πως ο θόρυβος που υπάρχει στην καμπίνα από τον κινητήρα επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης.
Για παράδειγμα, τα γλυκά όταν συνοδεύονται από θόρυβο χάνουν τη γλυκιά τους γεύση, ενώ τα αλμυρά φαγητά γίνονται ακόμη πιο αλμυρά.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ρόμπιν Ντάντο «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης» και προσθέτει πως «τη στιγμή που οι γλυκές γεύσεις σχεδόν ακυρώνονταν, οι αλμυρές γεύσεις και το ουμάμι -από το ιαπωνικό umami, που θα πει “ευχάριστη, νόστιμη γεύση” και συναντάται π.χ. στις ώριμες ντομάτες- ενισχύονταν».
 
Ο Δρ. Νταντο εξηγεί πως «οι συνθήκες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καταναλώνουμε φαγητό μπορούν να αλλοιώσουν την αντίληψή μας γύρω από αυτό που τρώμε».