Γιατί μόνο οι άνθρωποι δακρύζουν από συναίσθημα?

26-12-2016
Το δάκρυ, ως τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, αναπτύχθηκε στον άνθρωπο πριν καν αναπτύξει την ομιλία. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί του University College στο Λονδίνο. Γιατί όμως μόνο οι άνθρωποι είναι το μοναδικό είδος στο ζωικό βασίλειο που δακρύζει ως ένδειξη έντονου συναισθήματος;
Ο δρ Μάικλ Τρίμπλ, ομότιμος καθηγητής Συμπεριφορικής Νευρολογίας στο Ίδρυμα Νευρολογίας Πανεπιστημίου, στο βιβλίο του «Why Humans Like to Cry», προσπαθεί να δώσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. 
Σύμφωνα με τον Τρίμπλ, τα δάκρυα μας είναι απαραίτητα για να διατηρείται ο βολβός των ματιών υγρός, ενώ οι πρωτεΐνες και άλλες ουσίες που περιέχουν τον διατηρούν υγιή και ικανό να προστατεύεται από τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων. Αυτός είναι και ο μοναδικός ρόλος των δακρύων σε όλα τα ζώα. Στον άνθρωπο, όμως, υπερπαράγονται από χαρά, θυμό και πλήθος άλλων συναισθημάτων, με την λύπη να αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισής τους.
«Οι άνθρωποι κλαίνε για πολλούς λόγους», λέει ο Δρ. Τρίμπλ στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American». «Δεν κλαίνε, όμως, όλοι εξίσου ούτε για τους ίδιους λόγους.Οι περισσότεροι λ.χ. θα κλάψουν για συναισθηματικούς λόγους, όπως το πένθος και η θλίψη για μία απώλεια, αλλά πολύ λίγοι κλαίνε για αισθητικούς λόγους – όταν λ.χ. κοιτάζουν έναν πίνακα, ένα γλυπτό ή ένα άλλο εξαίσιο έργο τέχνης. Έχουμε επίσης τα δάκρυα χαράς, τα οποία κατά κανόνα διαρκούν λιγότερο από εκείνα της θλίψης και του πένθους».
Σύμφωνα με τον Δρ. Τρίμπλ, το δάκρυ για συναισθηματικούς λόγους πρέπει να εμφανίστηκε στους πρώτους ανθρώπους, σε κάποια καθοριστική στιγμή της εξέλιξης τους. Αυτό, σχετίζεται με την εμφάνιση της αυτό-συνειδητοποίησης και την αντίληψη ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν συνείδηση του εαυτού τους. Όπως λέει ο δρ Τριμπλ, αυτό σημαίνει πως τα δάκρυα αποτελούν φυσική αντίδραση όχι μόνον στον πόνο, αλλά και στην συμπόνια προς τους άλλους.