Γιατί να μην διαβάζω από το tablet πριν κοιμηθώ

26-12-2016
Γνωρίζαμε ήδη πως η εκτεταμένη χρήση του tablet μπορεί να κουράσει τα μάτια. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τώρα δίνει και μια άλλη αρνητική διάσταση στη χρήση του tablet πριν τον ύπνο.
 
Έρευνα που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του harvard έδειξε πως το φως που εκπέμπουν τα ηλεκτρονικά βιβλία προκαλεί διαταραχή ύπνου. Έτσι, αν και το διάβασμα των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορεί να είναι η νέα μόδα πρέπει όμως να αποφεύγεται.
 
Για να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, η Δρ. Anne-Marie Chang και η ομάδα της έκαναν μια έρευνα που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Έβαλαν 12 υγιείς ενήλικες σε ελεγχόμενες συνθήκες ανάγνωσης ηλεκτρονικών και τυπωμένων βιβλίων.
Επί 5 μέρες οι συμμετέχοντες διάβαζαν ηλεκτρονικά βιβλία πριν κοιμηθούν και μετά από διάλειμμα μίας ημέρας ακολουθούσαν άλλες 5 μέρες με διάβασμα κανονικών βιβλίων, με διάρκεια ανάγνωσης 4 ωρών κάθε φορά, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Στη συνέχεια έκλειναν το φως μέχρι το πρωί. 
 
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας,  η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο, παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται κανείς για να κοιμηθεί, ενώ και η φάση βαθύ ύπνου γίνεται περίπου δώδεκα λεπτά συντομότερη. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι το επόμενο πρωί.
 
Σημαντικός είναι και ο παράγοντας της μελατονίνης. Όσοι χρησιμοποιούσαν συσκευές eReaders, είχαν 55% χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης. Μετά από πέντε βράδια με τέσσερις ώρες ανάγνωσης με χρήση ψηφιακών συσκευών, το κιρκαδικό ρολόι των συμμετεχόντων καθυστέρησε κατά μέσο όρο 1,5 ώρες.
 
Όπως είπε η Δρ. Chang, το φως που εκπέμπεται από τα περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία εκπέμπεται κατευθείαν στα μάτια του αναγνώστη, σε αντίθεση με ένα τυπωμένο βιβλίο κατά την ανάγνωση του οποίου ο αναγνώστης εκτίθεται μόνο στο φως που αντανακλάται από τις σελίδες του. Λαμβάνοντας υπόψη πως το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές για την ανάγνωση , την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα καθώς το γεγονός πως η ποιότητα του ύπνου όσο και η διάρκεια του, έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η γενικότερη κατάσταση της υγείας επηρεάζεται αρνητικά.