Γιατί ο Ιανουάριος είναι ο χειρότερος μήνας για δίαιτα

26-12-2016
Πήρατε μερικά κιλά τώρα τις γιορτές και αποφασίσατε με το νέο χρόνο να κάνετε δίαιτα, έτσι; Ξανασκεφτείτε το. Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο Ιανουάριος είναι ο χειρότερος μήνας για να κάνετε δίαιτα. Κι εξηγούν γιατί….
 
Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και μαθηματικά μοντέλα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter στη Βρετανία διαπίστωσαν πως είμαστε προγραμματισμένοι να υπερκαταναλώνουμε φαγητό τον χειμώνα.
Αυτό ίσως εξηγεί και το γιατί μας αρέσει να τρώμε πιο παχυντικά φαγητά τις κρύες μέρες του Ιανουαρίου.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, έδειξαν πως ο οργανισμός των ζώων έχει εξελιχθεί ώστε να αποθηκεύει συγκεκριμένη ποσότητα λίπους.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είναι πιο επικίνδυνο να είναι υπερβολικά αδύνατα και να κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, απ’ ό,τι πολύ παχιά.
Γι’ αυτό και είναι μεγαλύτερη η επιθυμία της αύξησης του σωματικού λίπους και βάρους, απ’ ότι της απώλειάς του.
 
Αυτή την υποσυνείδητη ανάγκη για συσσώρευση σωματικού λίπους επιτείνουν τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη φαγητά, στα οποία πολύ δύσκολα αντιστέκεται ο εγκέφαλος.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας  Δρ. Άντριου Χίγκινσον «Θα περίμενε κανείς ότι η εξέλιξη θα μας παρείχε τη δυνατότητα να συνειδητοποιούμε πότε έχουμε φάει αρκετά, αλλά αντί γι’ αυτό έχουμε μικρό αυτοέλεγχο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνητή τροφή» και προσέθεσε πως «αυτό οφείλεται στο ότι τα σύγχρονα, εξαιρετικά γευστικά και παχυντικά φαγητά προκαλούν τόσο έντονη λαχτάρα, ώστε αυτή υπερβαίνει κάθε αδύναμο εξελικτικό μηχανισμό που διαθέτει ο οργανισμός για να σταματάει το φαγητό».
 
Σύμφωνα με την έρευνα, η λαχτάρα για αποθήκευση περισσότερου λίπους είναι εξαιρετικά έντονη τον χειμώνα, όταν παραδοσιακά τα ζώα βρίσκουν πιο δύσκολα τροφή, και μάλιστα ότι συνδυάζεται με ανάγκη για μείωση της κινητικότητας ώστε να υπάρχει συντήρηση των διαθέσιμων θερμίδων.
 
Ο συνδυασμός αυτός ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για αύξηση του σωματικού βάρους κατά τους κρύους μήνες του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
 
«Σε όλα τα ζώα παρατηρείται εποχιακή διακύμανση στην ανάγκη για αύξηση του βάρους, διότι η αποθήκευσή του είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας τις περιόδους που θα λιγοστέψει η τροφή – και αυτή η περίοδος ήταν ο χειμώνας για τους ανθρώπους πριν από την βιομηχανική επανάσταση», εξήγησε ο δρ Χίγκινσον.
 
«Αυτό υποδηλώνει ότι η Πρωτοχρονιά είναι πιθανώς η χειρότερη εποχή του χρόνου για να αρχίσει κανείς μία νέα δίαιτα».
 
Ο δρ Χίγκινσον κατέληξε πως η καλύτερη περίοδος για να κάνουμε δίαιτα είναι ο Απρίλιος ή τον Μάιος που τα σπαρτά αρχίζουν να μεγαλώνουν και ο υποσυνείδητος φόβος της έλλειψης τροφής να υποχωρεί, οπότε διευκολύνεται η απώλεια βάρους.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: