Γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άντρες;

26-12-2016
Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζαμε. Οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο και πιο εύκολα από τους άντρες. Γιατί όμως; Ολλανδοί επιστήμονες λένε τώρα πως το μυστικό κρύβεται στον συνδυασμό των ορμονικών διαφορών των δύο φύλων.
 
Ο Δρ Αντ Βίνγκερχοετς και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ ζήτησαν από 5.000 εθελοντές από 37 διαφορετικές χώρες να απαντήσουν σε ερωτήματα για τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους, Ανάμεσα σε αυτά, πόσο συχνά κλαίνε, για ποιους λόγους και επί πόση ώρα.
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι γυναίκες κλαίνε 30 έως 64 φορές τον χρόνο ενώ οι άντρες 6 έως 17 φορές. Επίσης, οι γυναίκες κλαίνε επί 6 λεπτά την φορά κατά μέσον όρο έναντι 2-3 λεπτών στους άντρες.
 
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, το 90% των ανδρών το κλάμα τους δεν ξεπερνά ποτέ τα 15 λεπτά, με το 66% να δηλώνουν πως διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Αν και το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι παραπλήσιο (91% είπαν πως δεν κλαίνε πάνω από 15 λεπτά), μόνο το 43% είπαν ότι σταματούν το κλάμα σε λιγότερο από 5 λεπτά.
 
Την μισή ώρα κλάματος, εξάλλου, φτάνουν διπλάσιες γυναίκες απ’ ότι άντρες (11% έναντι 5%), ενώ διπλάσιες είναι και όσες κλαίνε από μισή έως μία ώρα, καθώς και όσες υπερβαίνουν την ώρα.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τρεις είναι οι λόγοι:
 
– Ο ένας από τους λόγους είναι η ανατροφή. Το κλάμα δεν ταιριάζει στο στερεότυπο του άντρα και γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει με την ιδέα πως οι άντρες δεν κλαίνε. 
 
– Ένας δεύτερος λόγος είναι η βιολογία. Οι άντρες είναι βιολογικώς σχεδιασμένοι να κλαίνε λιγότερο. Δηλαδή, έχουν μεγαλύτερους δακρυϊκούς πόρους στα μάτια τους, με αποτέλεσμα αυτοί να γεμίζουν με δάκρυα και να «υπερχειλίζουν» πιο δύσκολα
 
– Ο τρίτος λόγος είναι οι διαφορές στις ορμόνες. Όπως λέει ο  δρ Βίνγκερχοετς, η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, η τεστοστερόνη, αναστέλλει το κλάμα. Η προλακτίνη, μια ορμόνη που οι γυναίκες διαθέτουν σε επίπεδα κατά 60% υψηλότερα από τους άντρες, είναι επίσης καθοριστική.