Γιατί οι γυναίκες βλέπουν μια γυναίκα που φορά κόκκινο ως σεξουαλική απειλή;

26-12-2016

Το κόκκινο θεωρείται το χρώμα του πάθους. Φανταστείτε μια γυναίκα με κόκκινο κραγιόν που φορά ένα κόκκινο φουστάνι. Το τραγούδι του Chris De Burgh Lady In Red εξ’ αλλου τα λεει όλα. Είναι όμως αυτός ο λόγος που οι γυναίκες βλέπουν ως απειλή μια γυναίκα που έχει επάνω της το κόκκινο χρώμα;
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως οι γυναίκες που προτιμούν το κόκκινο χρώμα είναι πιο σεξουαλικά δεκτικές και ανοικτές . Τώρα όμως μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Rochester δίνει και μια άλλη διάσταση. Ο ψυχολόγος Adam Pazda και η ομάδα του έκαναν δυο διαφορετικά πειράματα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.
Στο πρώτο πείραμα 196 γυναίκες είδαν στο διαδίκτυο μια φωτογραφία μιας συμπαθητικής κοπέλας στα 20 της. Οι μισές είδαν την κοπέλα να φορά ένα άσπρο φόρεμα ενώ οι άλλες μισές την είδαν να φορά κόκκινο φόρεμα. Οι μισές που είδαν το κόκκινο φόρεμα χαρακτήρισαν την κοπέλα ως πιο δεκτική σε σεξουαλικές προτάσεις.
Σε ένα άλλο πείραμα, 143 φοιτήτριες σε δυο Πανεπιστήμια της Σλοβακίας είδαν και αυτές τη φωτογραφία μιας κοπέλας στα 20 σε δυο παραλλαγές. Στη μια φορούσε κόκκινη μπλούζα και στην άλλη φορούσε πράσινη μπλούζα. Στη συνέχεια έπρεπε να απαντήσουν στην ερώτηση «πόσο πιθανό θα ήταν να συστήσετε αυτή τη κοπέλα στον σύντροφο σας;» Από αυτές που είδαν την κοπέλα με την κόκκινη μπλούζα σχεδόν καμία δεν θα τη σύστηνε στον σύντροφο της. Η απάντηση των φοιτητριών που είδαν την κοπέλα με πράσινη μπλούζα έδωσαν εντελώς άλλα απάντηση.