Γιατί οι ξυλιές στα παιδιά δεν κάνουν καλό

26-12-2016
Πολλοί γονείς έχουν την άποψη πως τα ατίθασα παιδιά που ποτέ δεν ακούν χρειάζονται μερικές ξυλιές που και που. Φαίνεται όμως πως αυτή η παιδαγωγική μέθοδος όχι μόνο έχει τα αντίθετα αποτελέσματα αλλά κάνει και κακό στα παιδιά. Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως τα παιδιά που έχουν φάειν ξυλιές είναι πιο πιθανό να ανυπάκουα, να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να εκδηλώνουν αυξημένη επιθετικότητα, προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστικές δυσκολίες. 
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Michigan κα του Texas στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν μετα-ανάλυση μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια σε συνολικά 160.000 παιδιά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Family Psychology, έδειξαν πως ως ξύλο πρέπει να οριστεί «το χτύπημα με ανοιχτή παλάμη στα οπίσθια ή στα άκρα». 
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ελίζαμπεθ Γκερσχοφ «διαπιστώσαμε ότι το ξύλο σχετίζεται με ακούσια μεν αλλά επιζήμια αποτελέσματα και δεν συνδέεται με την άμεση ή μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, που οι γονείς στοχεύουν όταν θέλουν να συνετίσουν το παιδί τους».
 
Απο την άλλημ ο ο Άντριου Γκρογκαν-Καϋλορ από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Michigan λέει πως «το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το ‘ξύλο’ αυξάνει την πιθανότητα μιας ευρείας γκάμας ανεπιθύμητων ενεργειών στα παιδιά. Συνεπώς, η σωματική τιμωρία επιτυγχάνει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». 
 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η νέα ανασκόπηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μελέτη που έγινε το 2010 σε φτοιτητές του Κολεγίου «Calvin» των ΗΠΑ και είχε δείξει ότι τα νήπια που είχαν υποστεί σωματική τιμωρία από τους γονείς μέχρι την ηλικία των έξι ετών είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις μετεπειτα και είχαν πιο αισιόδοξη στάση για τη ζωή τους από τα άτομα που δεν είχαν ξυλοκοπηθεί από τους γονείς τους σε παιδική ηλικία. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF το 80% των γονέων, παγκοσμίως, δέρνουν τα παιδιά τους. 
 
Ωστόσο, η Δρ Γκερσχοφ επισημαίνει ότι «μπορεί ως κοινωνία να θεωρούμε ότι η σωματική τιμωρία διαφέρει από την κακοποίηση, αλλά η έρευνα μας δείχνει ότι το ‘ξύλο’ σχετίζεται με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα που έχει η σωματική κακοποίηση, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: