Γιατί ορισμένοι ήχοι μας τρελαίνουν;

26-12-2016
Ορισμένοι τρελαίνονται όταν ακούσουν κόρνα αυτοκινήτου. Άλλοι χάνουν την ψυχραιμία τους όταν ακούσουν κάποιον να ρουφά δυνατά τη σούπα του στο τραπέζι. Κάποιοι δεν αντέχουν να ακούσουν τον ήχο της κιμωλίας στον πίνακα ή τον ήχο του παλιού ρολογιού που κάνει τικ τακ.
 
Τώρα, η επιστήμη έχει πια απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό. Και η απάντηση είναι η μισοφωνία. Μία διαταραχή, που λίγοι γνωρίζουν και από την οποία πάσχουν αυτοί που ενοχλούνται, θυμώνουν ή ακόμη και αηδιάζουν όταν ακούν συγκεκριμένους ήχους.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις είναι αυτοί που τρελαίνονται από τον θόρυβο που κάνει κάποιος που τρώει, από επαναλαμβανόμενους ήχους ή κινήσεις των χεριών. Για παράδειγμα ένα επίμονο πάτημα του κουμπιού ενός στυλό ή ακόμα και ο θορυβώδης τρόπος αναπνοής.
 
Τι προκαλεί όμως αυτή τη διαταραχή; Οι ερευνητές ακόμα το ερευνούν. Όπως όμως εξηγεί στο περιοδικό TIME ο Δρ. Barron Lerner οι ειδικοί πιστεύουν όμως πως πρόκειται για μία υπερσυνδεσιμότητα ανάμεσα στο ακουστικό και το μεταιχμιακό σύστημα, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα.
 
Ο ίδιος o Δρ. Lerner πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Και όπως λέει, ένα από τα πιο εκνευριστικά στοιχεία αυτής της διαταραχής είναι πως οι άλλοι δεν ενοχλούνται όσο ο ίδιος από αυτούς τους ήχους που τον φέρνουν εκτός εαυτού.
 
Έρευνα του TIME έδειξε πως το 8% των ανθρώπων που έχουν αυτή τη διαταραχή τρελαίνεται από το «σπάσιμο» των δαχτύλων, το 10% το κόψιμο νυχιών, το 17% να «ρουφά» κάποιος τη μύτη, το 18% το μάσημα τσίχλας και το 25% το ρούφηγμα της σούπας.