Γιατί ορισμένους τους πειράζει περισσότερο το ποτό;

26-12-2016
Όλοι έχουμε παρατηρήσει πως ορισμένοι άνθρωποι δεν αντέχουν το ποτό όσο οι άλλοι. Μεθούν εύκολα με πολλές και διαφορετικές συνέπειες. Γιατί όμως; Φινλανδοί επιστήμονες έχουν τώρα την απάντηση.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία έκαναν έρευνες σε 170 άντρες και γυναίκες. Σκοπός τους ήταν να διαπιστώσουν τι φταίει που κάποιοι δεν αντέχουν το ποτό.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Translational Psychiatry, έδειξαν πως φταίνε τα γονίδια;
Τι σημαίνει αυτό; Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί κάποιοι είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να εκδηλώσουν παράτολμες και παρορμητικές συμπεριφορές όταν πίνουν έστω και λίγο.
 
Η απάντηση στο μυστήριο κρύβεται σε μια γενετική μετάλλαξη την οποία οι ειδικοί ονόμασαν ονομάσθηκε HTR2BQ20*. Αυτή συσχετίζεται ισχυρά με την παρορμητικότητα υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η μετάλλαξη αυτή αφορά το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ενός πρωτεϊνικού υποδοχέα στον εγκέφαλο ο οποίος είναι απαραίτητος για την λειτουργία της σεροτονίνης 2b.
 
Η σεροτονίνη 2b είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μία βιοχημική ουσία που χρησιμεύει στην μεταβίβαση πληροφοριών από τον ένα κύτταρο του εγκεφάλου στο άλλο. Αν και ο ακριβής ρόλος της δεν είναι γνωστός, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην μετάδοση μηνυμάτων που σχετίζονται με τις παρορμήσεις.
 
Η σεροτονίνη παράγεται κυρίως στον εγκέφαλο, Εντοπίζεται όμως επίσης στο έντερο κι άλλα όργανα. Τα υψηλά επίπεδά της στον εγκέφαλο σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και την έντονη νευρικότητα, ενώ τα χαμηλά εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.
 
Η μετάλλαξη αυτή μπορεί λοιπόν να εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και είναι επιρρεπείς στις ακραίες συμπεριφορές ακόμα και όταν καταναλώνουν σχετικά μικρές ποσότητες αλκοόλ.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Ρούπε Τικάνεν «οι φορείς της μετάλλαξης είναι εκ φύσεως πιο παρορμητικοί, ακόμα κι όταν είναι νηφάλιοι, και γι’ αυτό έχουν αυξημένες πιθανότητες να παλεύουν μια ζωή με προβλήματα αυτοελέγχου και διαταραχών της ψυχικής διάθεσης».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς η παρουσία της μετάλλαξης HTR2BQ20* συνδέθηκε με μία σειρά παρορμητικών και ριψοκίνδυνων συμπεριφορών έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ, όπως οι επιθετικές «εκρήξεις», η εμπλοκή σε καυγάδες ή η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.
 
Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, το 2,2% του γενικού πληθυσμού της Φινλανδίας είναι φορείς της μετάλλαξης HTR2BQ20* ενώ αν επιβεβαιωθεί ο ρόλος της μετάλλαξης αυτής σε μεγαλύτερες μελέτες, θα μπορέσει στο μέλλον να αποτελέσει στόχο νέων θεραπειών που θα ελέγχουν τις ακραίες παρορμητικές συμπεριφορές ή διαγνωστικών τεστ που θα μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο να κάνουμε καμιά τρέλα πίνοντας αλκοόλ.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: