Γιατί όταν βλέπει τηλεόραση δε σας ακούει; Η υπερβολική προσήλωση κουφαίνει

26-12-2016
Μας έχει συμβεί πολλές φορές. Μιλάμε σε κάποιον που κάθε δίπλα μας κι εκείνος δεν μας ακούει. Βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει κάτι που του έχει τραβήξει την προσοχή και απλά δεν μας ακούει. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως όντως η υπερβολική προσήλωση σε κάτι επηρεάζει την ακοή μας.
 
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου έδωσαν από ένα τάμπλετ σε 17 εθελοντές. Τους ζήτησαν να πατήσουν ένα κουμπί όταν θα έβλεπαν ένα συγκεκριμένο γράμμα την ώρα που άκουγαν μουσική.
Σκοπός τους ήταν να δουν πόσο η προσήλωση τους στην άσκηση που είχαν θα επηρέαζε την ακοή τους και το κατά πόσο ακούν τη μουσική στα αυτιά τους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neuroscience, έδειξαν πως όντως οι εθελοντές που είχαν επικεντρωθεί υπερβολικά στην άσκηση δεν άκουγαν τη μουσική. Εκείνη που έδωσαν λιγότερη προσοχή στην άσκηση και δεν πάτησαν όλα τα γράμματα άκουσαν τη μουσική.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Nilli Lavie το μυστικό κρύβεται στον φλοιό του εγκεφάλου. Σε αυτό το σημείο, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Έτσι, όταν ο εγκέφαλος δίνει περισσότερη δύναμη σε κάτι, αναγκαστικά παραμελεί μια άλλη λειτουργία.
Αποτέλεσμα; Όταν έχουμε όλη την προσοχή μας στραμμένη κάπου δεν παρατηρούμε ή δεν ακούμε άλλα πράγματα που συμβαίνουν τριγύρω μας.
 
Έτσι, την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε επειδή βλέπει τηλεόραση και δεν σας απαντά, ξανασκεφτείτε το. Δεν το κάνει επίτηδες. Πραγματικά δεν σας ακούει.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: