Γιατί πάντα κατηγορούμε τους άλλους όταν συμβαίνει μια καταστροφή;

26-12-2016
Είναι πάντα η πρώτη μας αντίδραση σε μια καταστροφή; Ποια; Να ρωτήσουμε και να πούμε ποιος φταίει. Φταίει το κράτος, φταίει ο Δήμος, φταίει ο γείτονας, φταίει ο συνάδελφος. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν γιατί αντιδρούμε έτσι… και, όπως αποδεικνύεται, είναι όλα στον εγκέφαλο μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πειράματα σε μια ομάδα αντρών και γυναικών διαφόρων ηλικιών. 
Οι ειδικοί έβαλαν τους εθελοντές να σκεφτούν υποθετικά σενάρια καταστροφής, την ώρα που ειδικά μηχανήματα έλεγχαν την εγκεφαλική τους λειτουργία. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, έδειξαν πως όταν κάτι δεν πάει όπως το θέλουμε οι περισσότεροι αντιδρούν με νεύρα, κατηγορώντας πάντα κάποιον άλλον.
Λένε πως αυτή η αντίδραση μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή.
 
Βέβαια, όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Scott Huettel αυτή η αντίδραση θα μας βοηθήσει μόνο όταν ο άλλος που έχουμε απέναντι μας είναι ανώτερος ή εάν νομίζουμε πως θα τον ξαναδούμε.
Οι ειδικοί λένε επίσης πως αν αυτή τη τακτική την χρησιμοποιήσουμε σε υπερβολικό βαθμό ή πολύ συχνά θα σταματήσει να έχει αποτελέσματα.
 
Γιατί όμως αισθανόμαστε πως πρέπει πάντα κατηγορούμε κάποιον άλλο όταν μας συμβεί κάτι; Όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτή η αντίδραση οφείλεται σε μια λειτουργία στο κομμάτι του εγκεφάλου που λέγεται αμυγδαλή. Είναι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις.
Όταν λοιπόν μας συμβεί κάτι κακό, ενεργοποιείται αυτό το τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να έχουμε έντονες αντιδράσεις και σκέψεις.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: