Γιατί πέφτουν τα μαλλιά το φθινόπωρο;

26-12-2016

Κάθε φθινόπωρο είναι η εποχή που οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, κοιτούν με αγωνία τη βούρτσα των μαλλιών ή το σιφόνι του μπάνιου για να ελέγξουν εάν και πόσα μαλλιά έχουν χάσει. Παρότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δίνει το ραντεβού του κάθε φθινόπωρο, δεν σταματά να προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα πολλές γυναίκες ρίχνουν τα φταίξιμο στη διατροφή τους. Κατά πόσο όμως η εποχική τριχόπτωση οφείλεται σε διατροφικά αίτια;

 

O κύκλος ζωής των μαλλιών

Η απώλεια των μαλλιών θεωρείται ένα από τα στάδια ζωής της τρίχας και είναι απολύτως φυσιολογική. Τα μαλλιά πέφτουν για να βγουν καινούρια. Αναλογιστείτε όμως τι θα συνέβαινε εάν όλες οι τρίχες ήταν συντονισμένες να πέφτουν και να ξανά- δημιουργούνται ταυτόχρονα. Εάν κάτι τέτοιο ήταν πραγματικότητα θα υπήρχαν ημέρες που κανείς δεν θα είχε καθόλου μαλλιά ή το αντίστροφο! Η φύση όμως έχει προνοήσει και έτσι κάθε στιγμή το 90% των μαλλιών βρίσκονται στο στάδιο της «δημιουργίας», ενώ μόνο το 10% είναι στα δύο τελικά στάδια, λίγο πριν πέσουν δηλαδή. Ας βάλουμε όμως τα στάδια ζωής της τρίχας στη σειρά:

  • Στάδιο δημιουργίας: Ανάλογα με το DNA κάποιου η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής ο θύλακας παρέχει «τροφή» στην τρίχα βοηθώντας την να μεγαλώνει 1,5 με 2 εκατοστά κάθε μήνα.
  • Στάδιο παλινδρόμησης: Διαρκεί μόλις 2 με 3 εβδομάδες και έχει σκοπό να προετοιμάσει το θύλακα για να αποχωριστεί την τρίχα.
  • Στάδιο ξεκούρασης: Η «παλιά» τρίχα πέφτει και ο θύλακας είναι έτοιμος να υποδεχθεί την «καινούρια».

 

Το φθινόπωρο συνήθως συμπίπτει με τα στάδια της παλινδρόμησης και της ξεκούρασης. Συνεπώς θα ήταν άτοπο κανείς να κατηγορήσει τις διατροφικές του συνήθειες για την εποχική απώλεια των μαλλιών. Την ίδια στιγμή η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της «καινούριας» τρίχας.

 

Συστατικά της διατροφής για λαμπερά και δυνατά μαλλιά

Σκεφτείτε κάθε τρίχα σαν μία μακριά αλυσίδα που απαρτίζεται από πολλές πρωτεΐνες. Όσο και εάν σας εκπλήσσει, οι πρωτεΐνες είναι οι ίδιες με εκείνες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ανάμεσα στις αλυσίδες «μπλέκονται» ένα σύνολο από πολύτιμα συστατικά όπως οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη C και ο σίδηρος. Ο θύλακας της τρίχας θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ο «σεφ» που προετοιμάζει την τροφή που χρειάζεται κάθε τρίχα για να μεγαλώσει και να είναι υγιής. Στόχος της διατροφής είναι να περιλαμβάνει ποικιλία θρεπτικών ουσιών, οι οποίες μέσω του θύλακα θα καθορίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό σας;

  • Κοτόπουλο και κόκκινο κρέας: Σας δίνουν τους απαραίτητους δομικούς λίθους των αλυσίδων πρωτεΐνης, γνωστοί και ως αμινοξέα (κυστεΐνη, λυσίνη, μεθειονίνη). Τα τελευταία θα βοηθήσουν στη δημιουργία του σημαντικότερου συστατικού για τα μαλλιά που είναι η πρωτεΐνη κυστεϊνη. Ακόμη, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά είναι καλές πηγές σιδήρου απαραίτητου για την μεταφορά οξυγόνου και την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Οστρακοειδή: Τα μύδια, τα στρείδια και τα λοιπά «φρούτα» της θάλασσας είναι καλές πηγές χαλκού και ψευδαργύρου, συστατικών προστατεύουν το χρώμα των μαλλιών και μειώνουν το γκριζάρισμα.
  • Ξηροί καρποί: Πραγματικές υπερτροφές για τα μαλλιά, καθώς συνδυάζουν τις πρωτεΐνες με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, χαλκός, ψευδάργυρος, σελήνιο) τα οποία εξασφαλίζουν τη συνολικότερη υγεία της τρίχας.
  • Όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης: Περιέχουν τις περισσότερες εκ των βιταμινών Β, οι οποίες καθορίζουν το ρυθμό υλοποίησης όλων των διεργασιών του σώματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φολικό οξύ, μία εκ των βιταμινών Β, απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
  • Πιπεριές, φράουλες, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, σκούρα πράσινα λαχανικά: Το κοινό που έχουν αυτά τα λαχανικά και φρούτα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. H τελευταία εξασφαλίζει στα μαλλιά ελαστικότητα και αντοχή, λόγου χάριν στο βούρτσισμα.

 

Κλείνοντας, εάν τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των μαλλιών σας που πέφτουν κατά το βούρτσισμα σας ανησυχεί , να θυμάστε πως είναι φυσιολογικό. Η διατροφή σας μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί όχι στην πρόληψη του φαινομένου αυτού, αλλά στη δημιουργία νέων δυνατών και υγειών μαλλιών!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com 

Βιβλιογραφία:

1. Finner AM. Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatol Clin. 2013 Jan;31(1):167-72. doi: 10.1016/j.det.2012.08.015. Epub 2012 Oct 18. Review.

2. Goldberg LJ1, Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):412-9. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.038.

3. Jensen GL, Binkley J. Clinical manifestations of nutrient deficiency. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2002 Sep-Oct;26(5 Suppl):S29-33