Γιατί περπατάμε πάνω-κάτω όταν σκεφτόμαστε;

26-12-2016
Είναι κάτι που θα το έχουμε παρατηρήσει όλοι. Όταν έχουμε ένα πρόβλημα και σκεφτόμαστε πως θα το λύσουμε βαδίζουμε πάνω-κάτω. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως το βάδισμα την ώρα της σκέψης βοηθά. Γιατί όμως; Επιστήμονες δίνουν τώρα τις απαντήσεις.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Standord στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως το περπάτημα την ώρα που έχουμε να λύσουμε κάποιο πρόβλημα βοηθά στο να κυκλοφορούν καλύτερα στον οργανισμό οι ουσίες που μας κάνουν να σκεφτόμαστε.
Γιαυτό και η άσκηση, όπως τονίζουν, είναι καλή και για το μυαλό. Η κίνηση δημιουργεί συνδέσμους ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και βοηθά στην ενίσχυση των νευρώνων. Ενισχύει τη μνήμη και μειώνει το άγχος. Κυρίως όμως τονώνει την δημιουργικότητα. 
 
Όπως λένε οι επικεφαλής της έρευνας Marily Oppezzo and Daniel Schwartz “το περπάτημα ανοίγει την ροή των ιδεών”. Η έρευνα τους έδειξε πως η συμμετέχοντες που περπατούσαν είχαν μεγαλύτερα σκορ στα τεστ δημιουργικότητας από αυτούς που κάθονταν την ώρα των τεστ. Από αυτούς που περπατούσαν, το 95% μπορούσε να βρει εύκολα τη λύση ενώ από αυτούς που κάθονταν μόνο το 50% βρήκε τη λύση. Και να φανταστεί κανείς πως αυτοί οι άνθρωποι περπάτησαν μόνο από πέντε έως 16 λεπτά ενώ τα οφέλη κράτησαν για πολύ ώρα μετά το περπάτημα.
 
Όπως λένε οι ερευνητές, σημασία έχει και το πώς αλλά και το που περπατάμε. Όπως έδειξαν τα πειράματα τους, το περπάτημα είναι αποτελεσματικό στην σκέψη μας όταν το κάνουμε με παρέα. Το αν ανεβαίνουμε τις σκάλες ή τις κατεβαίνουμε έχει επίσης σημασία. Όταν τις ανεβαίνουμε βοηθά καλύτερα στην αφαίρεση ενώ όταν τα κατεβαίνουμε βοηθά στη διαίρεση. Το ίδιο γίνεται κι όταν δεξιά ή αριστερά.
 
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί περπατάμε όταν σκεφτόμαστε. Μπορεί να είναι ένας υποσυνείδητος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας. Μπορεί επίσης να συμβαίνει επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος λατρεύει την επανάληψη.