Γιατί βγάζουμε επιφωνήματα όταν πονάμε;

26-12-2016
Όλοι βγάζουμε ένα επιφώνημα πόνου όταν χτυπάμε, από όποια γωνιά του πλανήτη κι αν είμαστε, σε όποιο πολιτισμό και φυλή κι αν ανήκουμε. Για τους Άγγλους είναι ouch (άουτς) για εμάς είναι άου, για τους Νοτιοαφρικάνους είναι έια, για τους Ιταλούς είναι άια και για τους Κινέζους άιο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου; Επιστήμονες αποφάσισαν αν δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν 56 εθελοντές τους οποίους έβαλαν να κρατήσουν τα χέρια τους μέσα σε κατεψυγμένο νερό όσο περισσότερο μπορούσαν.Το πείραμα επαναλήφθηκε πέντε φορές. Στην πρώτη, οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάξουν όταν ένιωθαν πόνο, ενώ στις υπόλοιπες έπρεπε να εκφράσουν τον πόνο τους δίχως να πουν λέξη. Στο δεύτερο πείραμα έπρεπε να βγάλουν τα χέρια τους από το νερό όταν δεν άντεχαν άλλο, στο τρίτο να πιέσουν ένα κουμπί μόλις ένιωθαν πόνο, στο τέταρτο να ακούσουν μία ηχογράφηση του εαυτού τους να λέει «άου» και στο πέμπτο να ακούσουν την ηχογράφηση ενός άλλου ατόμου.
 
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Pain», όταν οι εθελοντές μπορούσαν να φωνάζουν όσο ήθελαν, άντεχαν επί περισσότερη ώρα την έκθεση στο παγωμένο νερό. Κατά μέσον όρο άντεξαν τον πόνο επί 30 δευτερόλεπτα. Δηλαδή, πέντε περισσότερα απ’ όταν δεν έπρεπε να πουν ούτε λέξη.
 
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, «κοινός μεταξύ τους είναι ο τρόπος παραγωγής του ήχου, κατά τον οποίο το στόμα απλώς ανοίγει, η γλώσσα παραμένει επίπεδη και τα χείλη δεν στρογγυλεύουν», και προσέθεσε πως «είναι ένας απλός ήχος ο οποίος απαιτεί μικρό έλεγχο της άρθρωσης του λόγου, που με τη σειρά του επιτρέπει να αυξηθεί στο μέγιστο η ένταση του παραγόμενου ήχου. Με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί πολύ εύκολα και αποτελεσματικά να χρησιμοποιηθεί όταν πονάμε».
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, υπάρχει μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο όταν οι εθελοντές έλεγαν “άου” απ’ ότι όταν παρέμεναν σιωπηλοί. Τι δείχνει αυτό; Πως η λεκτική έκφραση ενδεχομένως δρα ως αναλγητικό που βοηθά στον άνθρωπο να αντέχει περισσότερο τον πόνο. Γιατί. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αντέχουμε περισσότερο τον πόνο όταν βγάζουμε επιφώνημα επειδή έστω και στιγμιαία αποσπάται η προσοχή του εγκεφάλου από τον πόνο.