Γιατρ.ΕΟΠΥΥ-Μ.Σαλμάς:”Τα είπανε τα είδανε τα συμφωνήσανε”

26-12-2016

Τη δέσμευσή του ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ και ότι θα υπάρξει προκήρυξη για 1000 νέες συμβάσεις στη θέση των 1000 γιατρών που δεν υπέβαλλαν λογαριασμούς και αποσύρθηκαν οι συμβάσεις τους. Μάλιστα ο κος Σαλμάς όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τους εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μείωση των γιατρών στο 10% που ζητάει η τρόικα, είναι διαπραγματεύσιμη εφόσον υπάρχει περιορισμός των δαπανών από όλες πηγές.

 Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός υγείας προτίθεται να συζητήσει την σημαντική αύξηση του κονδυλίου για τις επισκέψεις, αφού πρώτα τεθούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

 Απαντώντας στο θέμα των τρεχουσών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ο κος Σαλμάς είπε ότι έχει δοθεί εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να πληρώνονται οι κλινικοί ιατροί στις 14 κάθε μήνα τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του οργανισμού. Είναι θέμα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί επαρκώς και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Για το θέμα της άνισης αντιμετώπισης όσον αφορά τις πληρωμές του εργαστηριακού τομέα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση να κλείσει η “ψαλίδα” της διαφοροποίησης στις πληρωμές με ευθυγράμμιση της πληρωμής όλων των παρόχων ανά μήνα.

 Όσον αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναγνώρισε τις σημαντικές καθυστερήσεις αποτέλεσμα της οργανωτικής ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ και επανέλαβε την δέσμευση της Κυβέρνησης για άμεση αποπληρωμή και μας γνωστοποίησε ότι αυτό το θέμα το έχει αναλάβει ο Υπουργός Υγείας, κος Λυκουρέντζος.

 Απαντώντας στο αίτημα της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, είπε ότι υπάρχει πρόθεση του ΥΥΚΑ να υλοποιηθεί, αφού οργανωθεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 Όσον αφορά στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης που έχει τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές,  ανέφερε ότι θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν ελάχιστα κριτήρια ποιότητας για τη λειτουργία των εργαστηρίων ώστε να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στο σύνολο της ΠΦΥ. Ο πρωταρχικός στόχος είναι να υπάρχει κίνητρο δημιουργίας ενός υψηλού δείκτη απόδοσης των εργαστηριακών δομών.

 Απαντώντας τέλος σε ερώτημα για το υψηλό κόστος (της τάξεως των 10000- 12000 ευρώ, δυσβάσταχτο για το μέσο εργαστήριο) για την εφαρμογή κάποιων αυστηρών προτύπων ποιότητας και πληροφοριακών συστημάτων, ανέφερε ότι δεν είναι στην πρόθεση του Υπουργείου να επιβαρύνει άσκοπα τον εργαστηριακό τομέα, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη ύπαρξης κάποιων ελάχιστων κριτηρίων ποιότητας. Τέλος, ανέφερε ότι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τον εργαστηριακό τομέα έχε ιξεφύγει κατά 100 εκατ και ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διαρθρωτικών αλλαγών (κλιμακούμενο rebate ή πλαφόν).