Γιατροί: Ένας στους 5 υγειονομικούς έχει βιώσει άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες

γιατροί που είναι κουρασμένοι και αγχωμένοι
12-03-2021

Τώρα με την πανδημία όλοι αισθανόμαστε το άγχος λίγο παραπάνω. Η καραντίνα, ο φόβος του ιού, τα περιοριστικά μέτρα… Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν αποτελούν εξαίρεση. Ίσα – ίσα. Αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν όσο κανείς τους κινδύνους του κορωνοϊού.

Νέα διεθνής μελέτη δείχνει πως τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες. Κι αυτό εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας Covid-19

Η γιατροί και το άγχος

Οι ερευνητές από τη Βρετανία (Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής Λονδίνου) και την Κίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS, πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 65 ερευνών από 21 χώρες, που αφορούσαν συνολικά 97.333 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η μάχη με τον κοροναϊό έχει επιβαρύνει ψυχολογικά ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών, τόσο λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας σε δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία, όσο και των φόβων για την ίδια τη ζωή τους.

Υπολογίστηκε ότι τα ποσοστά κατάθλιψης φθάνουν το 21,7%, του άγχους το 22,1% και του μετατραυματικού στρες το 21,5%. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα (κατάθλιψη 35% και άγχος 29%).

Συγκριτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη και το 3,6% από αγχώδεις διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Γιατί οι γιατροί λένε να κάνουμε μόνο το βράδι