Γυμναστική με άδειο στομάχι για να κάψετε το περιττό λίπος;

11-01-2017

Έχετε μπει ποτέ στον πειρασμό να γυμναστείτε με άδειο στομάχι με στόχο να κάψετε περισσότερο λίπος; Η πρακτική αυτή είναι συνήθης ανάμεσα σε αθλητές, αλλά και σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Κατανάλωση ενέργειας κατά τη φυσική δραστηριότητα

Το σώμα χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια του για να τροφοδοτήσει την άθληση. Τρία είναι τα συστατικά που γεμίζουν τις μπαταρίες. Οι υδατάνθρακες, το λίπος και λιγότερο οι πρωτεΐνες. Τα πρώτα λεπτά της άσκησης το σώμα καταφεύγει στις άμεσες αποθήκες υδατανθράκων που βρίσκονται στο συκώτι και στους μύες με τη μορφή γλυκογόνου, ενώ μετά την πρώτη μισή ώρα το λίπος αρχίζει να καλύπτει μέρος των αναγκών. Για προπονήσεις οι οποίες διαρκούν περισσότερο από 60 λεπτά, το σώμα θα χρειαστεί να καταφύγει στην πιο διαθέσιμη μορφή ενέργειας για το σώμα, που είναι η γλυκόζη του αίματος. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της φυσικής δραστηριότητας τόσο μειώνεται η συμμετοχή του λίπους και αυξάνεται εκείνη των υδατανθράκων. Σε περιπτώσεις αγώνων μεγάλης διάρκειας η αναπλήρωση της γλυκόζης του αίματος κρίνεται απαραίτητη μέσω ειδικών σνακ. Οι πρωτεΐνες αποτελούν την «ύστατη» λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, λόγω του δομικού τους ρόλου στο μυϊκό σύστημα.

Άδειο στομάχι: Άδειασμα των αποθηκών του λίπους;

Η υπόθεση πως η άθληση κάτω από συνθήκες νηστείας ενισχύει την καύση λίπους στο σώμα βασίζεται στην απουσία οποιουδήποτε άλλου «καυσίμου». Κάποια αρχικά επιστημονικά δεδομένα είχαν δείξει πως η πρωινή προπόνηση ύστερα από απουσία γεύματος το προηγούμενο βράδυ, αυξάνει τη συμμετοχή του λίπους στο μίγμα της ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτά δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν σύγχρονες μελέτες. Στην πραγματικότητα, η συμβολή μίας τέτοιας πρακτικής στην απώλεια βάρους είναι αμφίβολη λόγω του ρυθμού καύσης αυτού. Πιο συγκεκριμένα, σε μέτριας ή έντονης έντασης φυσική δραστηριότητα, το σώμα βασίζεται για την κάλυψη των αναγκών του στους αποθηκευμένους υδατάνθρακες. Θα έπρεπε κανείς να ακολουθεί μίας παρατεταμένης έντασης, ήπια άσκηση για να χαρακτηριστεί η συμβολή του λίπους ως καθοριστική. Στην τελευταία όμως περίπτωση η συνολική καύση θερμίδων θα ήταν χαμηλή.

Στερώντας από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά θέτετε σε «κίνδυνο» την απόδοσή σας, καθώς και την αποκατάσταση κυρίως του μυοσκελετικού συστήματος. Ο συνδυασμός υδατανθράκων με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, αποτελεί το ιδανικό σνακ που θα λειτουργήσει ως ο καλύτερος σύμμαχος της προπόνησης, της αντοχής, αλλά και της αποτελεσματικής απώλειας βάρους.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]gmail.com 

Βιβλιογραφία:

Bergman BC, Brooks GA. Respiratory gas-exchange ratios during graded exercise in fed and fasted trained and untrained men. J Appl Physiol. 1999;86:479-487