Γιόγκα: Πως τονώνει τη μνήμη

26-12-2016
Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει γίνει πάρα πολύ της μόδας και ολοένας και περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν αυτού του είδους της άσκησης μυαλού και σώματος. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως η γιόγκα κάνει καλό και στη μνήμη μας.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν εξετάσεις και πειράματα σε 25 εθελοντές ηλικίας άνω των 55 ετών.
Οι ειδικοί χώρισαν τους εθεόντές σε δύο ομάδες. Οι 14 ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα που αποτελείτο από γιόγκα μία φορά την εβδομάδα επί 20 λεπτά και καθημερινό διαλογισμό στο σπίτι επί 20 λεπτά. Οι υπόλοιποι 11 έκαναν καθημερινά στο σπίτι ασκήσεις μνήμης επί 20 λεπτά. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, έδειξαν πως ενα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γιόγκα και διαλογισμού μπορεί να ενισχύει τις νοητικές δεξιότητες και να αποτρέπει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών λόγω ηλικίας.
 
Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, μέσα σε τρεις μήνες το πρόγραμμα αυτό μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τα συμπτώματα της ήπιας νοητικής διαταραχής, η οποία συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.
Μάλιστα ο συνδυασμός γιόγκα και διαλογισμού φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικός απ’ ό,τι οι κλασικές ασκήσεις τόνωσης του εγκεφάλου, όπως τα παζλ, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια στον υπολογιστή γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) . 
 
Οι ειδικοί εξηγούν πως η μελέτη τους είναι η πρώτη που συνέκρινε τις επιδράσεις των δύο μεθόδων, αξιολογώντας όχι μόνο τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων αλλά και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
 
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ελεν Λαβρέτσκι «η εξάσκηση της μνήμης είναι εφάμιλλη με τον συνδυασμό γιόγκα – διαλογισμού σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της μνήμης, αλλά η γιόγκα παρέχει πρόσθετα οφέλη αφού βελτιώνει την ψυχική διάθεση, καταπολεμά το άγχος και ενισχύει τις δεξιότητες αντιμετώπισης και την ανθεκτικότητα στο στρες» .
 
Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στη συμπεριφορά τους αντικατοπτρίζονταν και στις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) του εγκεφάλου τους, οι οποίες έδειξαν ότι η δραστηριότητά του είχε βελτιωθεί σε όλους, αλλά η διαφορά ήταν πολύ πιο έντονη σε όσους έκαναν γιόγκα και διαλογισμό.
 
«Εάν κάποιος επιθυμεί να βελτιώσει τη μνήμη του ή να μειώσει τον κίνδυνο απώλειάς της ή να ελαττώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας ένα πρόγραμμα συστηματικής γιόγκα και διαλογισμού μπορεί να είναι μια απλή και ασφαλής λύση» κατέληξε η Δρ. Λαβρέτσκι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: