ΓΙΟΚΙΧΙ ΤΑΚΑΜΙΝΕ

Γιοκίχι Τακαμίνε
21-07-2021

Ο Γιοκίχι Τακαμίνε (3 Νοεμβρίου 1854 – 22 Ιουλίου 1922) ήταν Ιάπωνας χημικός.

Το 1901 απομόνωσε και καθάρισε την ορμόνη αδρεναλίνη (το πρώτο αποτελεσματικό βρογχοδιασταλτικό για το άσθμα) από τους αδένες των ζώων, και έγινε ο πρώτος που το κατάφερε για μια αδενική ορμόνη. Το 1894, ο Τακαμίνε υπέβαλε αίτηση, και του χορηγήθηκε, ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο “Process of Making Diastatic Enzyme” (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 525.823) — το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα μικροβιακό ένζυμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1905 ίδρυσε το Nippon Club, το οποίο βρισκόταν για πολλά χρόνια στην οδό 161 West 93rd Street στο Μανχάταν.
Ο Τακαμίνε αφιέρωσε τη ζωή του στη διατήρηση της καλής θέλησης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Πολλά από τα όμορφα δέντρα με άνθη κερασιών στο πάρκο West Potomac που περιβάλλει το Tidal Basin στην Ουάσιγκτον, DC δωρήθηκαν από τον δήμαρχο του Τόκιο (Yukio Ozaki) και τον Jokichi Takamine το 1912.

Το 1904, ο αυτοκράτορας Meiji της Ιαπωνίας τίμησε τον Τακαμίνε με ένα ασυνήθιστο δώρο. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης του Σεντ Λούις (Έκθεση Αγοράς της Λουιζιάνας), η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιγράψει μια ιστορική ιαπωνική δομή, το «Παλάτι του Πεύκου και του Σφενδάμου» (Shofu-den), που είχε σχεδιαστεί σύμφωνα με το Αυτοκρατορικό Παλάτι της στέψης του Κιότο πριν από 1.300 χρόνια. . Αυτή η δομή δόθηκε στον Δρ. Τακαμίνε ως ευγνώμων αναγνώριση των προσπαθειών του για περαιτέρω φιλικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Του μεταφέρθηκε η κατασκευή σε τμήματα από το Μιζούρι στο εξοχικό του στο βόρειο τμήμα της Νέας Υόρκης, εβδομήντα πέντε μίλια βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης. Το 1909, η κατασκευή χρησίμευσε ως ξενώνας για τον πρίγκιπα Kuni Kuniyoshi και την πριγκίπισσα Kuni της Ιαπωνίας, που επισκέπτονταν την περιοχή. Αν και το ακίνητο πουλήθηκε το 1922, η ανακατασκευασμένη δομή παρέμεινε στο γαλήνιο σκηνικό της. Το 2008, εξακολουθεί να είναι ένα από τα υποτιμημένα τουριστικά αξιοθέατα της κομητείας Sullivan της Νέας Υόρκης.