ΓΙΟΥΛΙΟΥΣ ΦΟΝ ΜΑΓΙΕΡ

Julius_Robert_von_Mayer
24-11-2021

Ο Γιούλιους φον Μάγιερ (‎25 Νοεμβρίου 1814 – 20 Μαρτίου 1878) ήταν Γερμανός γιατρός και φυσικός, ένας από τους θεμελιωτές της θερμοδυναμικής. Διατύπωσε το 1841 την αρχή διατήρησης της ενέργειας και προσδιόρισε το μηχανικό ισοδύναμο της θερμότητας. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι τα φυτά μετατρέπουν το φως σε χημική ενέργεια.

Είναι περισσότερο γνωστός για το ότι εξήγγειλε το 1841 μια από τις αρχικές δηλώσεις για τη διατήρηση της ενέργειας ή αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως μία από τις πρώτες εκδοχές του πρώτου νόμου της θερμοδυναμικής, δηλαδή ότι «η ενέργεια δεν μπορεί ούτε να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί». Το 1842, περιέγραψε τη ζωτικής σημασίας χημική διαδικασία που τώρα αναφέρεται ως οξείδωση ως η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε ζωντανό πλάσμα. Τα επιτεύγματά του παραβλέφθηκαν και η προτεραιότητα για την ανακάλυψη του μηχανικού ισοδύναμου θερμότητας αποδόθηκε στον James Joule το επόμενο έτος. Πρότεινε επίσης ότι τα φυτά μετατρέπουν το φως σε χημική ενέργεια.

Έκανε μια σημαντική ανακάλυψη σε ένα χαρτοποιείο. Ο χαρτοπολτός πλύθηκε σε δεξαμενή χρησιμοποιώντας μηχανισμό με άλογο.  Ο φον Μάγιερ παρατήρησε ότι ο πολτός στη δεξαμενή θερμαίνεται. Στη συνέχεια, συνειδητοποίησε ότι η κίνηση και η θερμότητα ήταν δύο διαφορετικές μορφές ενέργειας και ότι ήταν δυνατό να μετατραπεί μια μορφή ενέργειας σε άλλη. Η ποσότητα της ενέργειας παρέμεινε αμετάβλητη. Αυτή η αρχή, ο νόμος της διατήρησης της ενέργειας, έγινε γνωστός ως ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής.