ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΕΜΠΝΤΕΝ

Gustav Embden
09-11-2021

Ο Γκούσταβ Έμπντεν (10 Νοεμβρίου 1874 – 25 Ιουλίου 1933) ήταν Γερμανός φυσιολόγος χημικός, ο οποίος διεξήγαγε μελέτες σχετικά με τη χημεία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της μυϊκής συστολής και ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε και συνέδεσε όλα τα στάδια που εμπλέκονται στη μετατροπή του γλυκογόνου σε γαλακτικό οξύ.

Το 1918, η εργασία του Otto Fritz Meyerhof για τον κυτταρικό μεταβολισμό έδειξε ότι η διαδικασία περιελάμβανε τη διάσπαση της γλυκόζης σε γαλακτικό οξύ. Ο Έμπντεν είναι γνωστό ότι έχει επεξεργαστεί τα ακριβή βήματα που εμπλέκονται σε αυτήν την ανάλυση. Στο εξής, αυτή η κυτταρική μεταβολική αλληλουχία από το γλυκογόνο στο γαλακτικό οξύ έγινε γνωστή ως η οδός Embden-Meyerhof.

Ο Έμπντεν είχε επίσης εργαστεί για την ανάπτυξη μιας τεχνικής για την πρόληψη της βλάβης των ιστών. Με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψε τον ρόλο του ήπατος στις μεταβολικές διεργασίες, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για την κατανόηση του φυσιολογικού μεταβολισμού του σακχάρου και της παθολογικής του μορφής, του διαβήτη.

Ορισμένοι επιστημονικοί ιστορικοί, όπως ο Thomas Kuhn, θεωρούν τη δουλειά που έγινε τη δεκαετία του 1930 στα εργαστήρια του Meyerhof, του Parnas, του Έμπντεν, του Warburg κ.λπ. ως το σημάδι μιας αληθινής επιστημονικής επανάστασης.